Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
«Πασχαλιάτικα κάλαντα»

Πριν δέκα μέρες ήταν η επέτειος της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821. Η επανάσταση πέραν όλων των άλλων βασίστηκε στη συνάντηση και ζεύξη δυο πυλώνων: α) Το Γαλλικό Διαφωτισμό, β) την επαναστατική θέληση των πληβείων που έβλεπαν στην Εθνική Απελευθέρωση και τη δική τους κοινωνική απελευθέρωση από Τούρκους κι Ελληνες αφέντες. Εκείνη η επαναστατική πληβειακή πίστη βρήκε μεταφυσικά νόημα κι ελπίδα στην Ορθόδοξη Χριστιανική Ανάσταση. Στο πρόσωπο της αλήθειας του Χριστού έβλεπαν τη δική τους επαναστατική αλήθεια. Στα χριστιανικά Πάθη έβλεπαν τα δικά τους πάθη. Στη Σταύρωση τη δική τους σταύρωση. Στην Ανάσταση τη δική τους απελευθερωτική Λύτρωση. Εμελλε σε όλη τη μετέπειτα ιστορία τους οι Ελληνες να ταυτίζουν τα Πάθη και την Ανάσταση με τις δυσκολίες και τα βάσανα της καθημερινής τους ζωής.

Σήμερα το φραγγέλιο αντικαταστάθηκε από την αγιαστούρα του εκκλησιαστικού ιερατείου να λιβανίζει Τελώνες και Φαρισαίους, εμπόρους κι εξουσιαστές. Το Πάσχα της Λύτρωσης του λαού μετατράπηκε σε Πάσχα του τζίρου των εμπόρων της αγοράς και του οβελία. Τη θέση των Κλεφτών κι Αρματολών του '21 πήραν οι τζογαδόροι του Χρηματιστηρίου. Τη θέση του Ναού του Χριστού πήρε ο ναός των αλογομούρηδων της οδού Σοφοκλέους. Τη θέση των αγωνιστών του '21 πήραν λογάδες και καλαμαράδες σέρνοντας πίσω τους διορισμένους κλακαδόρους και παλαμακιστές. Εκεί που οπλαρχηγοί και καπεταναίοι κρεμούσαν ντουφέκια και σπαθιά τώρα οι γύφτοι κρεμάνε τα νταούλια. Φασιστοειδή μειράκια εθνικοφρόνων νέας κοπής λυμαίνονται ξεδιάντροπα την ελληνική ιστορία. Ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων προβάλλουν με αλαζονεία τους πάντες και παριστάνουν τους τιμητές και καθοδηγητές μιας απαράδεκτης κυβέρνησης, από την οποία εισπράττουν συχαρίκια.

Πίσω από αυτό το θλιβερό συναπάντημα βρίσκονται τα συμφέροντα μιας εθνικά ύποπτης κοινωνικής τάξης, κρατικοδίαιτης κι εθισμένης στη βούτα και την αρπαχτή. Είναι η ελληνική αστική τάξη. Δέσμια των κεφαλαιοκρατικών της συμφερόντων χρησιμοποιεί την Ελλάδα και το λαό ως τιμάριο στη διεθνή καπιταλιστική αγορά των ανταγωνιστών για να προσπορίζεται μεγαλύτερο κομμάτι της εταιρικής λείας ως ισότιμος εταίρος. Απ' αυτήν εκπορεύεται κάθε εθνικός διασυρμός και εθνική μειοδοσία. Αυτή μετέβαλε την Ελλάδα σε εθνικό ζήτουλα στη διεθνή αγορά των τοκογλύφων. Αυτή ξεπουλάει τη λαϊκή δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής σε λατσόνες βαρβάρους. Αυτή υποδαυλίζει και στηρίζει τα φασιστοειδή μειράκια της μαδημένης εθνικοφροσύνης.

Το Πάσχα του εμπορικού τζίρου και της απρέπειας είναι εδώ. Το Πάσχα της λαϊκής Λύτρωσης και της κοινωνικής απαντοχής δεν ήλθε ακόμη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ