Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βροχή νομοσχεδίων και ανατροπών

Σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις καθορίστηκαν χτες τα χρονοδιαγράμματα στην προώθηση των προαποφασισμένων μέτρων

Η αντιλαϊκή θύελλα δυναμώνει, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν σε ενιαίο μέτωπο
Η αντιλαϊκή θύελλα δυναμώνει, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν σε ενιαίο μέτωπο
Την επίσπευση των σαρωτικών αντιλαϊκών ανατροπών που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), με τη θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, θέτει επί τάπητος η κυβέρνηση.

Με καταιγισμό αντιδραστικών νομοσχεδίων τον Απρίλη και τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει όλα τα προαποφασισμένα μέτρα που έχει συνυπογράψει στην ΕΕ και να γκρεμίσει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με στόχο να ρίξει ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης.

«Το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές», ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων, αλλά και της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από τα κυβερνητικά στελέχη να «τρέξουν» όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε αρχικά το «διαθεσμικό όργανο», με τη συμμετοχή κυβερνητικών, κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια της επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΚΕ), που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του ΠΣΑ.

Δίνοντας το στίγμα της σφοδρής επέλασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απαίτησε από τα κυβερνητικά στελέχη: α) Πιστή τήρηση και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων του ΠΣΑ. β) Προώθηση, βάσει δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, όλων των μεγάλων ανατροπών. γ) Κινητοποίηση όλων των κομματικών, πολιτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης, για την υλοποίηση των ανατροπών.

Τα προωθούμενα νομοσχέδια

Η κυβέρνηση προγραμματίζει μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφίσει περισσότερα από 30 νομοσχέδια. Κατά τις χτεσινές συσκέψεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος (που είναι επικεφαλής της ΟΚΕ και υπεύθυνος για την τήρηση του ΠΣΑ), αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί έθεσαν τις βασικές προτεραιότητες.

-- Μέχρι τις 20 Απρίλη η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος, μέχρι τις 15 Απρίλη το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη συνέχεια θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί άμεσα. Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και θέσπιση προνοιακών επιδομάτων ως «κατώτατες συντάξεις».

-- Την επόμενη βδομάδα και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Αν. Λοβέρδος είναι έτοιμο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ενίσχυση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης», εισάγει το θεσμό της «διαθεσιμότητας», δηλαδή τη δυνατότητα των εργοδοτών να θέτουν μέχρι τρεις μήνες εκτός εργασίας τους εργαζόμενους κ.ά.

-- Ερχεται νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει μετά το Πάσχα εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει τον ακριβή κατάλογο για την παράδοση στο κεφάλαιο των εναπομεινάντων μετοχοποιημένων «κρατικών» επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας.

-- Μετά το Πάσχα θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» και μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθέτημα.

-- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα συνδυαστεί με κατάργηση θέσεων και νέες απολύσεις υπαλλήλων.

-- Εξετάστηκαν επίσης νέες περικοπές στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας.

Η ταχύτερη προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα έχει επίκεντρο τον «Καλλικράτη». Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, με άξονα «τον "Καλλικράτη", που είναι ο σκελετός μεγάλων θεσμικών αλλαγών και ενόψει και των Δημοτικών και Αυτοδιοικητικών Εκλογών, θα χτίσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική, τις θεσμικές αλλαγές, τις αλλαγές στον κοινωνικό χώρο, στην υγεία, παιδεία, πρόνοια και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης». Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει ως κεντρικό μοχλό για την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Το «νέο παραγωγικό μοντέλο», για να «πάμε σε μια οικονομία ανταγωνιστική», όπως περιέγραψε χτες ο Γ. Παπανδρέου, περνάει μέσα από τη νέα διοικητική δομή που θα εφαρμόσει τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, διαλύοντας από τη μια πλευρά τις εργασιακές σχέσεις και ανοίγοντας από την άλλη το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο για νέες επενδύσεις σε χρυσοφόρους τομείς.

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να «δημιουργήσουν την αίσθηση της ελπίδας στους πολίτες», να εμφανίσουν δηλαδή τα σφαγιαστικά μέτρα σαν «θυσίες που θα πιάσουν τόπο», συνεχίζοντας το παζάρι της «ελπίδας για καλύτερες μέρες». Ο Γ. Παπανδρέου προέτρεψε μάλιστα τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό να δημιουργήσει την αίσθηση στο λαό ότι «συμμετέχει» στις αλλαγές, ότι γίνεται «ουσιαστικά συμμέτοχος».

Ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε και χτες το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι της κυβέρνησης γύρω από τον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», ισχυριζόμενος ότι «καταφέραμε και να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα να γίνει και ευρωπαϊκό». Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «περιμένουμε αποκλιμάκωση των επιτοκίων μετά το Μάιο».

Η κυβέρνηση συνέχισε και χτες να αποκλείει το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, με αφορμή και τις δηλώσεις του επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού Στρος Καν ότι «εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα (σ.σ. δανειοδότησης), θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη χώρα». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωνε από την πλευρά του ότι το ΠΣΑ περιέχει κάθε μέτρο που είναι αναγκαίο για τη δανειοδότηση των κρατικών ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ