Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Αναστάσιμος χωρισμός

1. Η μόνιμη μέθοδος του εν κρυπτώ που τηρεί για την περιουσία της και ο τρόπος της ζωής της Εκκλησίας την καθιστούν ξένη σ' εμάς. Ο χωρισμός Εκκλησία - Κράτους είναι η μόνη διαυγής απαίτηση απέναντι σε μια κρίση με χαμένους πιστούς και ορθοδοξία. Οι διασυνδέσεις της Εκκλησίας με κάθε είδους εξουσιαστικούς μηχανισμούς όχι μόνο την εκθέτουν ανεπανόρθωτα αλλά αποδεικνύουν περίτρανα ότι είναι μέρος της κυρίαρχης ιδεολογίας.

2. Η Εκκλησία κατέστρεψε την παιδική της ηλικία με το χειρότερο τρόπο. Ο,τι της θυμίζει ακτημοσύνη το σκεπάζει με τον ίσκιο της λησμονιάς. Ο χωρισμός θα τη βοηθήσει να πιάσει το νήμα, που άφησε, με τον καλύτερο εαυτό της: αυτόν που σχημάτισαν οι Πατέρες και στήριζαν οι πιστοί.

3. Ο χωρισμός θα αναγκάσει την Εκκλησία να κοιτάξει γύρω της, να ρωτήσει τις απαντήσεις της, να ξεπεράσει το θανάσιμο εναγκαλισμό της με το Νόμο, ν' αποφύγει τη «γενική λογική», να ξεπεράσει την άνευ όρων παράδοσή της στον πλούτο, να μη φετιχοποιεί τη δύναμη και επιτέλους ν' αφεθεί στη συνείδησή της. Μόνον έτσι ο λόγος της μπορεί ν' αποκτήσει ξανά το βάρος που του αξίζει. Κυρίως όμως, να γίνει λόγος πρακτικός, όπως ακριβώς τον διέδωσε ο Ιησούς.

4. Με το χωρισμό, η Εκκλησία μπορεί να κάνει τη δική της στροφή, προς ένα βάθος από το οποίο θ' αντλήσει δύναμη, για να επανέλθει μ' έναν καινούριο νου, που θα υπηρετήσει την αιώνια αλήθεια της.

5. Ο χωρισμός θα επαναφέρει τον Ιησού όπως ακριβώς λειτουργεί μέσα στον πιστό: ελεύθερο, ρομαντικό.

6. Ο χωρισμός θ' απαλλάξει το γλυκύτατο Αρχιεπίσκοπό μας από το μόνιμο ερώτημά του προς τον κόσμο: μα τι θέλουν επιτέλους από εμάς;

7. Με το χωρισμό, η Εκκλησία θα βρει το πάθος της, θα σταματήσει να υποκρίνεται με το γνωστό αξιοθρήνητο τρόπο. Θα επιστρέψει στο κέντρο της, καταργώντας μέσα της κάθε δυτική επιρροή που την καταστρέφει. Θα συνέλθει από τις πολυτελείς και πολυέξοδες συμπεριφορές, από τη φιλαρέσκεια και τη ματαιοδοξία. Θα επανέλθει στους ηρωικούς τρόπους των ασκητών, θα γίνει αντάξια της παράδοσης.

8. Ας αφοσιωθούν επιτέλους οι γέροντες στο έργο τους, τις διακονίες και τις λειτουργίες. Το κίνητρό τους ας είναι μόνο ο πιστός, επιτέλους ας τον εμπιστευτούν και ας αφεθούν μέσα του. Οταν η Εκκλησία γίνει Εκκλησία, δεν θα σκέφτεται ποτέ πια για λογαριασμό της.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ