Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ - ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ
Διαχείριση στα πλαίσια του συστήματος

Σταθερή προσήλωση στην αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, μονοδιάστατα, με κατασταλτική λογική («προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε αστυνομικά»). Αποσπασματικά μέτρα στα πλαίσια του συστήματος. Δημόσια επιβεβαίωση - παρά τους κατά καιρούς «γαλάζιους» και «πράσινους» περί του αντιθέτου ισχυρισμούς - ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι συνειδητά κρατικοδίαιτο. Αντιμετώπιση του αθλητισμού με αγοραία λογική, ως προϊόντος. Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι της κυβερνητικής πολιτικής, όπως - διά στόματος γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή - παρουσιάστηκε (πάλι) χτες.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις (σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς επίσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων - επιχειρηματιών και παραγόντων - του ποδοσφαίρου) και με αφορμή όσα συνέβησαν την Κυριακή, η κυβέρνηση γνωστοποίησε την προσωρινή απόφασή της. «Αναστέλλεται από τώρα κάθε χρηματοδότηση προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τον ΟΠΑΠ μέχρι να πειστεί η ελληνική πολιτεία ότι το οργανωμένο ποδόσφαιρο θα λάβει εκείνα τα αναγκαία μέτρα, τα οποία θα μας πείθουν ότι το πρωτάθλημα, που θα γίνει την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα είναι πρωτάθλημα ειρηνικό και όχι βίαιο».

Σε απλά ελληνικά - ό,τι συνέβη στο πολυχρησιμοποιημένο παράδειγμα της Αγγλίας - μέχρι τα περιστατικά βίας να μεταφερθούν από τα γήπεδα σε άλλους χώρους (σχολείο, γειτονιά, κλπ). Δηλαδή μακριά από τη δική «μας» ευθύνη. Και ταυτόχρονα η ακίνδυνη (για το σύστημα) εκτόνωση να μη προκαλεί προβλήματα στις μπίζνες των επιχειρήσεων αθλητικού θεάματος και άλλων συνδεδεμένων υπηρεσιών (καταστήματα, στοίχημα, κλπ.)... Ταυτόχρονα καλλιεργείται η αυταπάτη ότι στον καπιταλισμό που έχει ως στόχο το κέρδος και βασικό συστατικό τον ανταγωνισμό και τη σύγκρουση συμφερόντων, μπορεί να υπάρξει «ειρηνικό πρωτάθλημα» που θα προάγει την αξία του αθλητισμού.

Η χρηματοδότηση θα επαναληφθεί αν: Αυστηροποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ ως προς την τιμωρία των ΠΑΕ. Αποκτήσει δικαίωμα η Ομοσπονδία για διακοπή ή και αναβολή αγώνων στους οποίους δεν εξασφαλίζονται προϋποθέσεις αδιατάρακτης διεξαγωγής. Πάρει μέτρα που θα ρυθμίζουν την οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν οι ΠΑΕ να έχουν αντικειμενική ευθύνη και επίσης θα πείθουν ότι η αθλητική Δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο. Αναλάβει δηλαδή η ΕΠΟ τον εξωραϊσμό του μοντέλου.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού μίλησε για «την τελευταία πράξη αναξιόπιστων και άθλιων πρωταθλημάτων στα οποία βασιλεύει ο νόμος της ζούγκλας, της βίας και του οπαδικού φανατισμού» και τη «διαρκώς εντεινόμενη αφερεγγυότητα και των ίδιων των αποτελεσμάτων, ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών». Περιέγραψε δηλαδή αλλά δεν είπε με το όνομά του τη λειτουργία του καπιταλισμού. Παραδέχτηκε πως σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για «ποδηγετούμενη καθοδηγούμενη βία, η οποία υποθάλπεται, τροφοδοτείται, συντηρείται ή γίνεται ανεκτή μέσα στους κόλπους των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών» καθώς επίσης ότι «οι συμφωνίες κυρίων οι οποίες είχαν γίνει, καταρρέουν από την εξέλιξη της ίδιας της πραγματικότητας». Ζητάει όμως «το συντεταγμένο ποδόσφαιρο να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του». Δηλαδή, η κυβέρνηση περιμένει οι υπεύθυνοι - εμπλεκόμενοι να απαρνηθούν τον εαυτό, το δημιούργημα, τα συμφέροντά τους...

Αναφέρθηκε ακόμα στον υπό κατάρτιση «Κώδικα διοικητικών ποινών, κατά τα πρότυπα της διοικητικής διαδικασίας με την οποία επιβάλλονται ποινές, π.χ., από το υπουργείο Ανάπτυξης στις ασφαλιστικές εταιρείες». Η ασυδοσία των ασφαλιστικών, όσα έγιναν με τα «κανόνια» που «έσκασαν» - με την κυβέρνηση απλό παρατηρητή - προϊδεάζουν για το τι θα συμβεί και στο ποδόσφαιρο.

Ολες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ισχυρίζονταν πως (και) το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είναι κρατικοδίαιτο. Σε σχετική ερώτηση της ΕΕ ο (τότε υφυπουργός Αθλητισμού) Γ. Ορφανός είχε κατηγορηματικά απαντήσει ότι ποτέ το κράτος δε χρηματοδότησε άμεσα ή έμμεσα τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Χτες ο γγΑ δήλωσε: «Οι ΠΑΕ χρηματοδοτούνται μέσω χορηγικών συμβάσεων κατ' επίφαση ανταποδοτικού - διαφημιστικού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα οι χορηγικές αυτές συμβάσεις αποτελούν κρατική χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου»...

Μέσω των χορηγιών του ΟΠΑΠ λαμβάνουν «περίπου 23 εκατομμύρια στη Σούπερ Λίγκα, 9 εκατομμύρια για την οργάνωση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής και 5,5 εκατομμύρια δίνονται μέσω διαφόρων, τύποις ανταποδοτικών συμβάσεων διαφήμισης με τις φανέλες, τα παντελόνια, τις πινακίδες και άλλα»... Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση δεν είναι η μετατροπή του αθλητισμού σε «προϊόν». Σε αυτό συμφωνεί. Την ενοχλεί ότι «το παραγόμενο προϊόν σε εμπορικό επίπεδο συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων αυτών και η ΟΠΑΠ δεν έχει κανένα λόγο να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου και τρισάθλιου προϊόντος»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ