«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», απαιτούν οι εργαζόμενοι της ELITE, που αγωνίζονται μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο |
Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ γίνεται την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα ακόμη και με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 14,6% το Φλεβάρη του 2010 και οι άνεργοι έφτασαν τους 766.159. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, αφού όποιος τη βδομάδα πριν την έρευνα δούλεψε έστω και για μία ώρα, δε θεωρείται άνεργος!
Κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος εξαρχής επισήμανε πως η ανεργία χρησιμοποιείται όχι μόνο για να συμπιεστούν προς τα κάτω τα μεροκάματα και οι μισθοί, αλλά και «για να συντηρείται και να εντείνεται το κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, με την απειλή της απόλυσης». «Τα αντεργατικά μέτρα», συνέχισε, «που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και όσα έρχονται, θα οξύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας». Για να τονίσει: «Στα πλαίσια της καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας, που στο επίκεντρο βάζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, το πρόβλημα της ανεργίας θα υπάρχει και θα μεγαλώνει. Η ίδια η κατάσταση που υπάρχει σήμερα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, που στο επίκεντρο θα βάλει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Που θα βάλει τις βάσεις για οριστική λύση των προβλημάτων των εργαζομένων».
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου όπου δημιουργήθηκε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για την Ανεργία |
«Σήμερα», επισήμανε ο Γ. Τασιούλας, «είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από κάθε άλλη φορά τα αιτήματα της εργατικής τάξης να βοηθούν την επαναστατικοποίηση των εργαζομένων, σε αντίθεση με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης που επιδιώκουν τη συντηρητικοποίησή τους. Να αποδεικνύεται στην πράξη, ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα γεννάει φτώχεια, ανεργία, κρίσεις».
Οπως τονίστηκε, «το ζήτημα της ανεργίας, δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιου κλάδου, ούτε μπορεί να εξαλειφθεί για κάποιον κλάδο. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και η εξάλειψή της προϋποθέτει βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Κατά συνέπεια χρειάζεται οργάνωση του αγώνα, τώρα».
Με αυτήν την έννοια το ΠΑΜΕ, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει σε κεντρικές πρωτοβουλίες, που θα βοηθάνε στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού αγώνα για μέτρα άμεσα για την ανακούφιση των ανέργων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, τα ταξικά συνδικάτα, καλούνται να προχωρήσουν σε:
Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή ανέργων, εργαζομένων και συνδικαλιστών. «Ζητάμε σταθερή και μόνιμη εργασία, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους», είπε ο Λυκούργος, εργαζόμενος στα stage, δίνοντας το στίγμα, ενώ μια συναδέλφισσά του, επισήμανε: «Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η εργασία είναι ρουσφέτι»!
Στην ανάγκη «να αντιπαλέψουμε την απογοήτευση», στάθηκε η Τάνια, εμποροϋπάλληλος, που απολύθηκε διότι απήργησε στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 17 Δεκέμβρη.
«Είμαι άνεργος τους τελευταίους οκτώ μήνες, μετά από 32 χρόνια δουλειάς», σημείωσε ο Δήμος, άνεργος λιθογράφος. Τόνισε, πως στον κλάδο η εργοδοσία πιέζει για τετραήμερη, για πεντάωρη εργασία. «Μόνος του ο άνεργος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, μπορεί να αποτελέσει απάγκιο για τους ανέργους και τους απολυμένους.
Ξεχωριστή ήταν και η εμπειρία που ήρθε από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι που απ' το 2008 δεν κάνουν πάνω από 20 μεροκάματα το χρόνο, καθώς και απ' τους οικοδόμους που η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50%...