Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υπόθεση Daimler»: Μίζες και ανταγωνισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διαδικασία ανασυγκρότησης του κλάδου μετά τη βαθιά κρίση των τριών τελευταίων χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέρρευσαν ορισμένοι «κολοσσοί» όπως η «General Motors». Ο «πόλεμος» έχει ξεφύγει από το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μονοπωλίων της αυτοκινητοβιομηχανίας και έχει επεκταθεί στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες η «υπόθεση Daimler», της μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας που παράγει τα αυτοκίνητα «Mercedes» και «Smart». Μια υπόθεση που μοιάζει πολύ με την «υπόθεση Siemens» και οξύνει ακόμη περισσότερο τον αμερικανογερμανικό ανταγωνισμό.

Την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler» είναι έτοιμη να πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει έρευνα σχετική με κατηγορίες για διαφθορά.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει ως στόχο τον τερματισμό της ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες.

ΟΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ της «Daimler» έλαβαν χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δωροδοκίες για την Ελλάδα αφορούν την αγορά 6.500 στρατιωτικών τζιπ. Η αμερικανική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το ζήτημα από τη στιγμή που παραβιάσθηκε ο ομοσπονδιακός νόμος «περί διαφθοράς», καθώς η «Daimler» είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές από τις δωροδοκίες γίνονταν μέσω αμερικανικών τραπεζών. Μεταξύ των χωρών των οποίων αξιωματούχους φέρεται να δωροδόκησε η «Daimler» είναι επίσης η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και η Β. Κορέα.

ΣΚΟΠΟΣ των προσφορών, να εξασφαλιστεί η πώληση των οχημάτων της σε πολύ υψηλότερες τιμές, κάτι που επετεύχθη. Τα κέρδη, που αποδίδονται στις δωροδοκίες, για την εταιρεία υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. δολ. Το 1997, όταν αγόρασε την αμερικανική «Chrysler», κίνηση που ενεργοποίησε και την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η «Daimler» είχε 200 τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες. Βάσει της συμφωνίας που έγινε, η «Daimler» θα καταβάλει ως πρόστιμο 93 εκατ. δολ. στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 91 εκατ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι η «υπόθεση Daimler» ξέσπασε σε μια στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαπραγματεύεται μια τεράστια συμφωνία με τη γαλλική «Renault» και την ιαπωνική «Nissan». Η ευόδωση μιας τέτοιας συμφωνίας θα προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και κυρίως εις βάρος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ