Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει ως στόχο τον τερματισμό της ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες.
ΟΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ της «Daimler» έλαβαν χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δωροδοκίες για την Ελλάδα αφορούν την αγορά 6.500 στρατιωτικών τζιπ. Η αμερικανική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το ζήτημα από τη στιγμή που παραβιάσθηκε ο ομοσπονδιακός νόμος «περί διαφθοράς», καθώς η «Daimler» είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές από τις δωροδοκίες γίνονταν μέσω αμερικανικών τραπεζών. Μεταξύ των χωρών των οποίων αξιωματούχους φέρεται να δωροδόκησε η «Daimler» είναι επίσης η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και η Β. Κορέα.
ΣΚΟΠΟΣ των προσφορών, να εξασφαλιστεί η πώληση των οχημάτων της σε πολύ υψηλότερες τιμές, κάτι που επετεύχθη. Τα κέρδη, που αποδίδονται στις δωροδοκίες, για την εταιρεία υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. δολ. Το 1997, όταν αγόρασε την αμερικανική «Chrysler», κίνηση που ενεργοποίησε και την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η «Daimler» είχε 200 τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες. Βάσει της συμφωνίας που έγινε, η «Daimler» θα καταβάλει ως πρόστιμο 93 εκατ. δολ. στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 91 εκατ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι η «υπόθεση Daimler» ξέσπασε σε μια στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαπραγματεύεται μια τεράστια συμφωνία με τη γαλλική «Renault» και την ιαπωνική «Nissan». Η ευόδωση μιας τέτοιας συμφωνίας θα προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και κυρίως εις βάρος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.