Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Αυτή η στήλη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 που άρχισε η λειτουργία της μίλησε για τον κίνδυνο μετατόπισης της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας και κυριαρχίας «επί το δυτικότερον» και επί το «νοτιότερον», με αφορμή την ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και την υπόθαλψη αλυτρωτικών έως και επεκτατικών βλέψεων της ΠΓΔΜ επί της ελληνικής Μακεδονίας.

Ανεξαρτήτως της πραγματικής δυνατότητας της Αγκυρας και των Σκοπίων να υλοποιήσουν επεκτατική πολιτική, οι πολιτικές τους βλέψεις ακουμπούν στη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων κυρίως των ΗΠΑ. Πίσω απ' αυτό το θέατρο σκιών βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα ισχυρών πολυεθνικών ομίλων κυρίως πετρελαίου κι ορυκτού πλούτου και στρατηγικά μιλιταριστικά συμφέροντα με κύριο άξονα το ΝΑΤΟ για τον ολοκληρωτικό και χωρίς εθνικές ενστάσεις και εμπόδια έλεγχο περιοχών και γεωγραφικών ζωνών. Αυτές οι επιδιώξεις ποτέ δε σταμάτησαν. Αντίθετα, δείχνουν να ανανεώνονται στη βάση της οικονομικής δυσπραγίας που μετέρχεται η ελληνική αστική τάξη. Το ζήτημα είναι επομένως περισσότερο από σοβαρό κι επικίνδυνο.

Η στήλη είχε επανειλημμένα αναφέρει ως πιθανό μέτρο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, μια γραμμή που έχοντας ως άξονα την απόσταση της Λευκωσίας με τα τουρκικά παράλια ανεβαίνει και καταλήγει στην ελληνική Θράκη. Ανεξαρτήτως της ακριβούς τήρησης αυτής της οριογραμμής το σενάριο δείχνει να ζωντανεύει. Είχε επίσης αναφέρει η στήλη ότι στη νέα αυτή συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δε θα σηκωθούν φανταστικές πολεμίστρες και πύργοι. Απλά η μετατόπιση της αποκλειστικής ελληνικής κυριαρχίας κι επικράτειας «επί το δυτικότερον» θα οδηγούσε σε μια συνολικά ελληνο-τουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Επιδιαιτητής κι επιτηρητής θα ήταν όπως και είναι το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ με αυξημένες αρμοδιότητες λόγω της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας.

Νέα αποκαλυπτικά δεδομένα έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Επιβεβαιώνουν ανοιχτά το σχέδιο ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο, με ανοιχτό το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης πετρελαίων από ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ με παρουσία αμερικανικών πολυεθνικών πετρελαίου. Προσθέτουν ένα επιπλέον διαφαινόμενο πιθανό σενάριο, μιας ερωτηματικής πρόθεσης ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟικού χαρακτήρα. Πρόκειται για την τύχη αυτής της εκτεταμένης γεωγραφικής λωρίδας στο ανατολικό Αιγαίο.

- Ερωτηματικός προβληματισμός: μήπως η αμερικανική βουλιμία διά μέσου του ΝΑΤΟ αποβλέπει να ανεξαρτητοποιήσει επί της ουσίας αυτή τη λωρίδα θέτοντάς την στην αποκλειστική της επιτήρηση και χρήση χωρίς ελληνικές ενστάσεις (veto) κι ερωτηματικά; Μέθοδοι προς τούτο υπάρχουν αρκετοί στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της Συμμαχίας που ανήκουν Ελλάδα και Τουρκία.

- Τι διαφωνίες θα ήταν εφικτές από την τουρκική κυβέρνηση με την κατ' ουσία εσωτερική πολιτική κρίση, όταν στο φινάλε η συνοριακή μετατόπιση γίνεται αποκλειστικά εις βάρος της Ελλάδας;

- Τι αντιδράσεις θα προβάλλει η ελληνική αστική τάξη διά των πολιτικών της εκπροσώπων κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, όταν απειλείται από τους ευρωενωσίτικους εταίρους με εξοστρακισμό κι απώλεια οικονομικών ερεισμάτων στα Βαλκάνια; Μήπως μια πολεμική περιπέτεια μπροστά στον κίνδυνο βίαιων εσωτερικών λαϊκών αντιδράσεων θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση γι' αυτή;

Γίνεται αντιληπτό ότι το επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στο θέατρο σκιών στην Ελλάδα και στην περιοχή δείχνει να έχει άδηλες συνέπειες και φινάλε. Η επαγρύπνηση του εργατολαϊκού κινήματος είναι περισσότερο από αναγκαία ως σανίδα εθνικής, κοινωνικής, λαϊκής σωτηρίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ