Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΔ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στηρίζει και αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ

Πλάτη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να περάσει τις ανατροπές που σχεδιάζει βάζει το κόμμα της ΝΔ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ολόκληρο το αντιασφαλιστικό καθεστώς που και οι δύο ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Χτες η ΝΔ κατέθεσε ως «συμβολή στον κοινωνικό διάλογο» 12 προτάσεις που επί της ουσίας στηρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της. Ο ισχυρισμός άλλωστε του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βασικός στόχος των προτάσεών της είναι «ο περιορισμός των ελλειμμάτων των Ταμείων τα οποία αποτελούν αναπτυξιακή τροχοπέδη για τη χώρα και υπονομεύουν το μέλλον...» αποκαλύπτει και τις πραγματικές στοχεύσεις της.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ τάσσεται υπέρ της «ενίσχυσης του ανταποδοτικού χαρακτήρα» της Ασφάλισης, συμπορευόμενη έτσι με το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο μοντέλο με το οποίο και αυτό ενισχύει τον «ανταποδοτικό χαρακτήρα», δηλαδή και από τα δύο κόμματα υιοθετείται ένα σύστημα, το οποίο δε διασφαλίζει και δεν εγγυάται τις παροχές. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα εξαρτάται «από την απόδοση της περιουσίας των Ταμείων... με συνεκτίμηση εισοδηματικών κριτηρίων»!

Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης υποστηρίζει την αύξηση των ορίων, αφού η «αυστηρή εφαρμογή» της υφιστάμενης νομοθεσίας που επικαλείται οδηγεί σε εργασία μέχρι και το 68ο έτος της ηλικίας, όπως δηλαδή θεσμοθετήθηκε με το νόμο Πετραλιά. Ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι είναι αντίθετη στην αύξηση των ορίων είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού η ίδια αύξησε με τον τελευταίο νόμο τα όρια ηλικίας γενικά και ειδικά, ακόμα και για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ενώ η θέση της για «ενθάρρυνση της εθελούσιας παραμονής στην εργασία» οδηγεί ακριβώς σε αυτό. Το ίδιο εξυπηρετεί και η θέση της για «αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

Η ΝΔ συμπαρατάσσεται με το ΠΑΣΟΚ και στη μείωση των συντάξεων. Αυτό αποτυπώνεται στη θέση της για «εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των παροχών πρόνοιας (εφάπαξ) ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των θεσμών της επικουρικής ασφάλισης και της πρόνοιας...». Βέβαια, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει στη γλώσσα της ΝΔ η έννοια του «εξορθολογισμού», όταν με το νόμο Πετραλιά πετσόκοψε τις επικουρικές συντάξεις και τις καθήλωσε στο 20%.

Ταυτόχρονα, στη θέση της κατακρεουργημένης δημόσιας ασφάλισης η ΝΔ προτείνει την ενίσχυση της «επαγγελματικής» και της αμιγώς «ιδιωτικής ασφάλισης» δηλαδή του 2ου και 3ου πυλώνα, προς δόξαν του χρηματιστηριακού τζόγου και της ελεύθερης αγοράς.

Κατά πόδας ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και στις υπόλοιπες θέσεις του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης και κατάργησης του καθεστώτος των ΒΑΕ, την «αυστηροποίηση χορήγησης αναπηρικών συντάξεων», την προώθηση του τζογαρίσματος της περιουσίας και των αποθεματικών, αξιοποιώντας το υφιστάμενο πλαίσιο. Τέλος, τάσσεται και αυτή υπέρ του διαχωρισμού των κλάδων Υγείας από τα Ταμεία και της απαλλοτρίωσης της περιουσίας των κλάδων αυτών από το κράτος, ώστε να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, να συρρικνωθούν οι παροχές και να προωθηθεί παραπέρα η εμπορευματοποίηση συνολικά των υπηρεσιών Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλειοδοτεί σε αντιασφαλιστικές «λύσεις»(2012-01-06 00:00:00.0)
Στο μαγκανοπήγαδο 40 χρόνια για σύνταξη(2010-03-28 00:00:00.0)
Παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης(2009-09-15 00:00:00.0)
Διεκδικούμε(2008-03-30 00:00:00.0)
«Εντολή» για ανατροπές στο Ασφαλιστικό!(2007-08-24 00:00:00.0)
Ανατροπή τώρα προωθούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΕΒ(2001-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ