Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σήμερα τα σχέδια για το σχολείο της «αγοράς»

Τα μέτρα και το σχεδιασμό για το σχολείο της «αγοράς» προβλέπεται να ανακοινώσει, σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις της, αλλά και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προωθείται το «αποκεντρωμένο σχολείο», το οποίο διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα του και η διαχείρισή του παραδίδεται στην Αυτοδιοίκηση και τους φορείς (βλέπε και επιχειρήσεις). Η υπουργός έχει υποστηρίξει ότι το σχολείο αφορά και «τους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή και την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς», ενώ έχει μιλήσει για αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία, αξιολόγηση σχολείων, και πιλοτική εφαρμογή διαφοροποιημένων προγραμμάτων.

Αυτές οι αλλαγές εντάσσονται και στη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και στόχο έχουν ένα σχολείο το οποίο θα αξιολογείται, σύμφωνα με τα «μαθησιακά αποτελέσματά» του και τη σύνδεσή τους με την «αγορά». Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών που έχει ανακοινωθεί πριν αρκετούς μήνες από το υπουργείο: Αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (ωρομισθία), ενεργοποίηση του «θεσμού» του δόκιμου εκπαιδευτικού που θα κρίνεται σύμφωνα με την «παραγωγικότητά» του και προσλήψεις σε επίπεδο διεύθυνσης εκπαίδευσης, αλλά και σχολικής μονάδας. Παράλληλα, ενώ χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, ενώ πολλά σχολεία έχουν άθλιες υλικοτεχνικές υποδομές, διαφημίζεται το νέο «ψηφιακό» σχολείο.

Πάντως, το γεγονός ότι το σύνολο των κονδυλίων για την Παιδεία, έτσι όπως διαμορφώνονται και μετά την ανακοίνωση των χτεσινών μέτρων, είναι μειωμένα ακόμα και από τα περσινά, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τα σχέδια αναδιαρθρώσεων που έχει για την Παιδεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι λαϊκές οικογένειες για την Παιδεία, εφόσον μπουν στη ζωή αυτές οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που απεργάζεται η κυβέρνηση, υλοποιώντας αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν συναποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ