Με δηλώσεις και δημοσιεύματα, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δημιουργούν κλίμα για την εφαρμογή των νέων προαποφασισμένων μέτρων
Τις εύθραυστες ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες αντανακλούν οι χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, καθώς φαίνεται ότι οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης «μετρούν» τις δυνάμεις τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις πιθανές συνέπειες από τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.
«Η Ελλάδα έχει κάποια σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την Ελλάδα», είπε χτες ο Χ. Αλμούνια επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη της ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, από το Λονδίνο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα που έχει κάνει και την αξιοπιστία που έχει επιδείξει».
Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι στις αρχές του Μάρτη θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Ολι Ρεν, ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, ενώ κρίσιμη για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Κομισιόν που θα ακολουθήσει, στις 9 του Μάρτη.
Στο σχόλιο της σύνταξης, οι χτεσινοί «Νιου Γιόρκ Τάιμς » ζητούν από την ΕΕ να μην είναι αυστηρή απέναντι στην Ελλάδα και δείχνουν υποστηρικτικοί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, κραδαίνοντας και αυτοί το μαστίγιο των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.
Στο σχόλιο σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Για όσον καιρό η Αθήνα διατηρείται σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα (...) Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα. Η συμπίεση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί, έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».
Η αμερικάνικη εφημερίδα τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δικαιώνει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του λέγοντας: «η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, κληρονόμησε την κρίση του δημόσιου χρέους (...) Η κοινή γνώμη έχει σε μεγάλο βαθμό συνταχθεί με τον Γ. Παπανδρέου στην απαίτησή του για θυσίες. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να αποδείξει ότι ο πόνος θα επιμοιραστεί δίκαια».