Η δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης και ο υπονομευτικός ρόλος των εργατοπατέρων αναδείχτηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
Motion Team |
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη |
Στην εισήγησή του ο Σ. Ζαριανόπουλος περιέγραψε τον άξονα πάνω στον οποίο θα πρέπει να δουλέψουν οι ταξικές δυνάμεις. Με σχέδιο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με στόχο να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους με τους εργαζόμενους, να πατήσουν γερά πόδι σε καινούριους χώρους. Μέσα από συζητήσεις, συσκέψεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα μέτρα που εξαγγέλλονται, τη φύση τους και τις επιπτώσεις τους, με επιχειρήματα. Να πείσουν για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της πάλης και ταξικής συσπείρωσης με φορέα το ΠΑΜΕ. Με προσανατολισμό στην οικοδόμηση της συμμαχίας με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. «Πρέπει, θαρρετά, στο στόχαστρό μας να βρεθεί το σύνολο του μαύρου μετώπου, πολιτική, κόμματα και φορείς που το υπηρετούν», ξεκαθάρισε.
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ), που προχώρησαν σε ωμή απεργοσπασία και τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους με σκοπό να μη συμμετάσχουν στην απεργία στις 17/12 και στη συνέχεια υπονόμευσαν την απεργία στις 10 του Φλεβάρη με αισχρή επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ, καταψηφίζοντας την πρόταση για απεργία στα σωματεία, αλλά και προσπαθώντας να καλλιεργήσουν κλίμα ταξικής συνεργασίας και ενότητας για να ξεπεραστεί η κρίση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε η πλούσια πείρα που αναδεικνύεται από τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Αναδείχθηκαν η οργή και η αγανάκτηση που κυριαρχούν στους εργαζόμενους ως αποτέλεσμα της αντεργατικής επίθεσης που εξελίσσεται στο εισόδημα, στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, κλπ., αλλά και της υποχώρησης που σαλπίζει και προσπαθεί να επιβάλει ως δήθεν αναγκαίο κακό ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Για παράδειγμα, στο καζίνο Θεσσαλονίκης η εργοδοσία, με την απειλή της απόλυσης, προσπαθεί να περάσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και παζαρεύει την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και την «εθελούσια» απόλυση εργαζομένων με το εργοδοτικό σωματείο, το οποίο στήθηκε με παρέμβαση της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΘ και στην Ομοσπονδία του κλάδου.
Αντίστοιχα και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου οι εργαζόμενοι άρχισαν να λοιδορούν το εργοδοτικό σωματείο που «έδεσε» τους εργαζόμενους στις στοές του αποδεχόμενο την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας. «Δεν πρέπει να φοβηθούμε. Η οργή και η αγανάκτηση περισσεύουν. Να την μετατρέψουμε σε δύναμη αγώνα, σύγκρουσης», είπε ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας από το Συνδικάτο των Οικοδόμων.
Κρίσιμο στοιχείο της αποτελεσματικότητας του αγώνα αναδείχθηκε το δυνάμωμα της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Οπως αναφέρθηκε, η μάχη για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων stage, για την ανάκληση των απολύσεων από το σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», η νικηφόρα κατάληξη της απεργίας των αλιεργατών, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων, ανεξάρτητα από κλάδο και χώρο δουλειάς, γιατί η επίθεση στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά εκδηλώνεται παντού και χτυπά το σύνολο των εργαζομένων.