Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα από το «σοσιαλιστή» Θαπατέρο

Προετοιμάζει περικοπές μισθών και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ώστε να προχωρήσουν οι αντιδραστικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας, ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν τη δραστική μείωση των δημοσίων εξόδων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και του χρόνου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και την πρόταση για μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις με στόχο την κατάργηση σειράς βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» είναι παρόμοια μέτρα με τα μέτρα λιτότητας και ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου που παίρνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως τα γνωστά περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατά πώς βολεύει το κεφάλαιο με κατάργηση 8ώρου και μείωση ημερών εργασίας της βδομάδας κ.ά. Ταυτόχρονα, ο Θαπατέρο - συνοδοιπόρος στη «σοσιαλιστική διεθνή» του Γ. Παπανδρέου - χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους: «νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ανάπτυξη με θυσίες (δήθεν) από όλους»...

Επιχειρώντας να «πατήσει» πάνω στην λαϊκή δυσαρέσκεια, με τα εργατικά συνδικάτα (τα περισσότερα συμβιβασμένα που αποδέχονται την ταξική συνεργασία) να προετοιμάζουν συγκεντρώσεις και απεργίες, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Κόμματος» Μαριάνο Ραχόι, εκπρόσωπος του άλλης μερίδας της άρχουσας τάξης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει «έλλειμμα προσανατολισμού και ηγεσίας» και σε αυτά τα διαχειριστικά πλαίσια ζήτησε να γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη με πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ