Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΜΠΕΛ
Στην άκρη του νήματος

Η ομώνυμη κλασική σειρά του ΒΒC του 1985, δικαίως χαρακτηρίζεται τηλεοπτικό διαμάντι. Το τωρινό αμερικάνικο ριμέικ, δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα τυπικά αμερικάνικο ριμέικ, βασισμένο σε έναν σταρ που επέστρεψε μετά από απουσία οκτώ ετών. Τίποτα καινούργιο ή έξυπνο τόσο αφηγηματικά όσο και στιλιστικά.

Ο ντετέκτιβ Τόμας Κράβεν χάνει την 24χρονη κόρη του Εμα, ερευνήτρια σε ιδιωτική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, όταν την πυροβολούν μπροστά στα μάτια του από διερχόμενο τζιπ, έξω από το σπίτι του στη Βοστόνη. Ο πατέρας Κράβεν αρχίζει να διερευνά την υπόθεση δολοφονίας του παιδιού του. Στην αναζήτηση απαντήσεων κι εκδίκησης, σκοντάφτει πάνω σε παράνομη συμφωνία μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας και κυβερνητικών κύκλων. Ο πατέρας δε δείχνει να ενδιαφέρεται να εισχωρήσει στις διακλαδώσεις που το θέμα φαίνεται να ξεδιπλώνει στους διαδρόμους της εξουσίας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εκδικηθεί για την κόρη του και να πληρώσουν τα ανδρείκελα που πάτησαν τη σκανδάλη. Τίποτε άλλο. Κατά την πρώτη ώρα γίνεται προσπάθεια να εμφυσηθεί στην ταινία και κάποια περαιτέρω διάσταση, μέσω της σχέσης πατέρα/ κόρης, αφενός με αποσπάσματα από βίντεο της δεκάχρονης κι αφετέρου μέσα από την απουσία της και την αναδρομική αγάπη του πατέρα που την οραματίζεται και την ακούει ως μικρή και ως μεγάλη.

Την πρώτη ώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θρίλερ παλιάς σχολής, η συμπιεσμένη και εκχυδαϊσμένη εξέλιξή του όμως ακολουθεί πρότυπα ριζικά αμερικανοποιημένου ριμέικ, με έναν μοναχικό εκδικητή, σε μια ταινία που δείχνει απροθυμία στο να θέλει να εκπλήξει. Συμπερασματικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με θρίλερ της πεντάρας που καταρρέει μετά την πρώτη ώρα υπό το βάρος μιας, όλο και πιο γελοίας, δράσης. Με το που μπαίνουμε δε, στην τελική φάση, το θρίλερ επιδεικνύει τον πραγματικό του εαυτό. Δεν πρόκειται για τίποτε έξυπνο, αλλά για παλιά, έντιμη φαντασίωση εκδίκησης, σύμφωνα με τα στάνταρντ των χολιγουντιανών πατρόν. Ενώ δηλαδή περιμέναμε να ξεδιπλωθεί ενώπιόν μας μια ζουμερή συνωμοσία, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια φτηνή σφαγή.

Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Ντάνι Χιούστον, Ρέι Γουίνστοουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ