Μικρή μείωση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων μέσα στο 2010 και ένταση της συγκέντρωσης της παραγωγής στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι οι χαρακτηριστικότερες εκτιμήσεις της έρευνας της ICAP σχετικά με τον κλάδο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, για το 2009 εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, και συγκεκριμένα την περίοδο 2003 - 2008, παρατηρήθηκε μέση ετήσια αύξηση της κατανάλωσης τυροκομικών κατά 3,5%, ενώ φέτος αναμένεται περιορισμός της κατανάλωσης.
Στον τομέα της παραγωγής η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά με την ύπαρξη, όπως αναφέρεται, μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι περισσότερες, μάλιστα, τοπικής εμβέλειας, καθώς και μεγάλων βιομηχανιών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης. Ο κλάδος περιλαμβάνει, ακόμη, μεγάλο αριθμό εισαγωγικών επιχειρήσεων με ισχυρό μερίδιο αγοράς, ορισμένες από τις οποίες σε άμεση σχέση με πολυεθνικές. Σημαντικό μέρος των εισαγωγών, παρατηρείται, αφορά προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, ενώ εισαγωγές πραγματοποιούν και παραγωγικές εταιρείες για να διευρύνουν τη σειρά των προϊόντων τους.
Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κατανάλωσης καλύπτεται από ελληνικά τυριά, με μερίδιο στη συνολική αγορά της τάξης του 64,3% το 2008.
Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, 50 παραγωγικές επιχειρήσεις είχαν αύξηση πωλήσεων κατά 7,09% το 2007 σε σύγκριση με το 2006, ενώ παρουσίασαν μείωση των προ φόρου κερδών κατά 62,3% εξαιτίας της μείωσης του λειτουργικού αποτελέσματος. Την ίδια χρονιά, οι πωλήσεις 12 εισαγωγικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 13,2%, τα μεικτά κέρδη κατά 21,69% και τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 43,8%.