ΜΟΝΑΧΟ.-
Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην 46η ετήσια Σύνοδο για την Ασφάλεια, που διεξάγεται στο Μόναχο, καθώς ανακοινώθηκε ότι αργά χτες έφθανε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Αν και δεν έγινε γνωστό αν ο Μανουσέρ Μοτακί θα συμμετάσχει και στις τρεις ημέρες των εργασιών, το βέβαιο είναι ότι ήδη προαναγγέλθηκαν δύο συναντήσεις: μία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και μία με τον Σουηδό Καρλ Μπιλντ, ενώ αναμένονταν και άλλες επαφές.
Στο επίκεντρο όλων των σχετικών επαφών είναι φυσικά οι δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου περί «πρόθεσης εξαγωγής του εμπλουτισμένου ουρανίου της Τεχεράνης», κάτι που έρχεται σε αντίθεση, σε γενικές γραμμές, με τη μέχρι πρότινος στάση της ιρανικής ηγεσίας. Εκ των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) οι ΗΠΑ - Γαλλία - Βρετανία, πιέζουν για υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων, τονίζοντας ότι αν όντος η Τεχεράνη «άλλαξε στάση, θα πρέπει να το δηλώσει και να το δείξει επισήμως».
«Πράξεις» και «όχι χρονικές κωλυσιεργίες» ζήτησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Κινέζος ομόλογός του, στην ομιλία του στη σύνοδο, υιοθέτησε μάλλον σιβυλλικό ύφος. Ζήτησε «υπομονή, ένταση της διπλωματίας και ευέλικτη - δυναμική στάση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. «Αίνιγμα» παραμένει και η τελική στάση της Μόσχας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι «άν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος και άλλες επιλογές, τότε το ζήτημα θα πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας - για επιβολή κυρώσεων».