Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Θεωρεί επιτακτική ανάγκη το πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Την πρόταση της ΔΑΣ ΟΤΑ για κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου καταψήφισε η ΠΑΣΚΕ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία

Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες ενάντια στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης
Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες ενάντια στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης
Πλήρη στήριξη στο αντιλαϊκό πρόγραμμα «Καλλικράτης» προσφέρει η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), στην οποία η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου η ΠΑΣΚΕ απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΟΤΑ, για καταδίκη του προγράμματος «Καλλικράτης». Ενώ πριν λίγες μέρες η ΠΑΣΚΕ με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής το κρίνει θετικό και αναγκαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) απέφυγαν να πάρουν θέση για την πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στην πρότασή της η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι η προτεινόμενη παραπέρα μείωση του αριθμού των ΟΤΑ και η διεύρυνση του χώρου ευθύνης τους γίνεται «για την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση, για τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα (...) τοπικοαυτοδιοικητικά σχήματα». Ετσι, προωθείται αποτελεσματικότερα «η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Επιπλέον, με τη μεταφορά στους ΟΤΑ των κοινωνικών τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας θα διαλυθεί ο όποιος ενιαίος χαρακτήρας υπάρχει ακόμα σε αυτούς τους τομείς. Με αποτέλεσμα την ένταση της ταξικής διαφοροποίησης, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης και την πρόσθετη επιβάρυνση του λαού, στη βάση της λογικής της ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΑΣ απορρίπτει κατηγορηματικά το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης» και σημειώνει ότι θα πρωτοστατήσει «να αναπτυχθούν αγώνες για να μη γίνει πράξη ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της κυβέρνησης, στην προοπτική γενικότερων κοινωνικοοικονομικών ανατροπών». Καταλήγοντας αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και έρχονται σε σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές. Αιτήματα όπως: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά επιχειρήσεις τους ΟΤΑ, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα και άλλα.

Στην αντίπερα όχθη η ΠΑΣΚΕ, μέσω της ανακοίνωσης της Εκτελεστικής Επιτροπής, θεωρεί ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» και πιο κάτω σημειώνει πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση και κρίνεται κατ' αρχήν θετικά από την ΠΟΕ ΟΤΑ». Για την ΠΑΣΚΕ το μόνο που απομένει είναι «για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα, να «κλείσουν» όλα τα εκκρεμή ζητήματα που το σχέδιο διαβούλευσης δεν ξεκαθαρίζει». Οπως, ποιες κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και ο τρόπος απόδοσης των πόρων, η αναλυτική κοστολόγηση του όλου εγχειρήματος και άλλα. Πρόκειται για μια συνειδητά τεχνοκρατική προσέγγιση, που έχει στόχο να συγκαλύψει τους αντεργατικές και αντιλαϊκές στοχεύσεις, όπως αυτές αναδεικνύονται και στην πρόταση της ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ