Κυριακή 31 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΤΙΜ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ
Τα... καμένα είδωλα

Στη λίστα της BALCO βρέθηκαν αρκετά ονόματα του διεθνούς αθλητισμού

Associated Press

Στη λίστα της BALCO βρέθηκαν αρκετά ονόματα του διεθνούς αθλητισμού
«Η κόντρα μου με τον Γκριν με οδήγησε εκεί... Οταν ένας αθλητής έχει την ευκαιρία να πάει ψηλά θα το κυνηγήσει. Εγώ θα έκανα τα πάντα με οποιοδήποτε κόστος. [...]Οταν γυμναζόμασταν με την Μάριον (εννοεί την Τζόουνς) τα αναβολικά τα είχαμε δίπλα στα λαχανικά. Και τις σύριγγες κάτω από ένα συρτάρι με ρούχα».

Αυτά τα αποκαλυπτικά λόγια ανήκουν σε έναν φυλακισμένο... Οχι, όμως, οποιονδήποτε φυλακισμένο. Αλλά ένα πρόσωπο που πριν λίγα χρόνια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της δημοσιότητας. Ο Τιμ Μοντγκόμερι πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μ. εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στις φυλακές της Αλαμπάμα όπου εκτίει ποινή οκτώ ετών φυλάκισης, εξαιτίας της κατοχής και του εμπόριου ηρωίνης, αλλά και την ψευδορκία του στην εκδίκαση της περίφημης υπόθεσης BALCO, όπου ήταν αναμειγμένος. Πριν από λίγο καιρό έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στους «ΤΙΜΕS», στην οποία αναφέρθηκε στις σχέσεις του με την Μάριον Τζόουνς (επίσης καταδικασμένη για την ίδια υπόθεση), στις συνθήκες της φυλακής την κατάστασή του, αλλά και στην προηγούμενη ζωή του. Ο Αμερικανός αθλητής επί της ουσίας με αυτά που λέει επιβεβαιώνει πλήρως το πώς λειτουργεί σήμερα το σύστημα του παγκόσμιου αθλητισμού. Δυστυχώς για τον Μοντγκόμερι έτυχε να έχει το ρόλο του «κακού Δράκου» του παραμυθιού που έπρεπε να εξοντωθεί. Αντίθετα, με τους καλούς Δράκους του ίδιου παραμυθιού όπως ο ιδιοκτήτης τής εν λόγω εταιρείας και πρωτεργάτης ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα χρήσης αναβολικών Βίκτορ Κόντε που ...καθάρισε σχεδόν «αναίμακτα», αφού το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ του επέβαλε ποινή - χάδι 4μηνη φυλάκιση, ισάριθμους μήνες κατ' οίκον δικαστική επιτήρηση και δύο χρόνια δικαστική επιτήρηση. Ο ίδιος είχε δηλώσει μάλιστα ότι πλέον μπορεί να στρέψει τις γνώσεις του στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Καμένα είδωλα

Oι μέρες δόξας τέλειωσαν... άδοξα για τον Τιμ Μοντγκόμερι, που τώρα δίνει μάχη για την επιβίωσή του

Eurokinissi

Oι μέρες δόξας τέλειωσαν... άδοξα για τον Τιμ Μοντγκόμερι, που τώρα δίνει μάχη για την επιβίωσή του
Αντίθετα, οι αθλητές όπως ο Ντουέιν Τσέιμπερς η Κέλι Ουάιτ, η Κρίστι Γκέινς η Μάριον Τζόουνς και ο Τιμ Μοντγκόμερι από τα πλούτη και τη δόξα κατέληξαν στης ...φυλακής τα σίδερα. Οι χρυσοφόρες... μαριονέτες της παράστασης του κέρδους για κάποιους ρίχτηκαν στην ...πυρά μετά το τέλος της.

Περιπτώσεις σαν τις παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ...ειδώλων, τα οποία την κατάλληλη στιγμή κάποιοι αποφάσισαν να τα κατεβάσουν από τη σκηνή. Ισως γιατί έτσι επέβαλαν τα καινούργια συμφέροντα. Το κατέβασμα, μάλιστα, γίνεται γρήγορα. Με τη μορφή ραγδαίων εξελίξεων... Κάτι σαν «χιονοστιβάδα». Ισως να επιλέγεται αυτός ο τρόπος για να αντισταθμιστεί με τον ανάλογο ο οποίος τους έφερε στην κορυφή... Εξίσου ταχύτατα νικώντας (τεχνικά πάντα) πολλές φορές και την ίδια τη φύση. Και στις δύο περιπτώσεις, πίσω από τα είδωλα του σημερινού αθλητισμού, τα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν τη διαδρομή. Είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω... Για την πρώτη, τα πράγματα είναι λίγο - πολύ γνωστά. Στην κορυφή της επιτυχίας περιμένει η λάμψη, το χρήμα και όλα όσα ακολουθούν τις στιγμές της λεγόμενης καταξίωσης. Λειτουργώντας σαν άλογα του ιπποδρόμου συμμετέχουν σε μια κόντρα συμφερόντων, προσπαθώντας να κερδίσουν οι ίδιοι αλλά και όσοι από πίσω τους έχουν επενδύσει. Ο κάθε αθλητής και μια εταιρεία που διεξάγει το δικό της πόλεμο.

Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, της «αποκαθήλωσης», τα πράγματα είναι διαφορετικά.... Και ιδιαίτερα μοναχικά. Ισως γιατί θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη ο ρόλος του «πραγματικού θύματος». Το... ξεσούρωμα από το «μεθύσι» της επιτυχίας επιφέρει την επιστροφή στην πραγματικότητα και αλλάζει τα δεδομένα. Ακόμα και στην περίπτωση που τα ίδια τα «θύματα» γνώριζαν το ρόλο τους, η επόμενη μέρα είναι πάντα διαφορετική. Και βέβαια και εδώ τα πράγματα δεν είναι αθώα. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, κάποιοι θα βρεθούν να βγάλουν το δικό τους κέρδος από τις «πεσμένες μαριονέτες». Λιγότερο μάλλον απ' ό,τι κάποιοι άλλοι πιο πριν. Ωστόσο, ένας καπιταλιστικός κόσμος (ακόμα και στον αθλητισμό) είναι κόσμος της εκμετάλλευσης. Και η αλυσίδα δε σταματάει...

Κέρδος συνώνυμο της λέξης αθλητισμός

Αντίθετα με τους αθλητές πιο ομαλά εξελίχθηκαν τα πράγματα όσον αφορά τις ποινές για τον ιδιοκτήτη της BALCO και πέτρα του σκανδάλου Βίκτορ Κόντε

Associated Press

Αντίθετα με τους αθλητές πιο ομαλά εξελίχθηκαν τα πράγματα όσον αφορά τις ποινές για τον ιδιοκτήτη της BALCO και πέτρα του σκανδάλου Βίκτορ Κόντε
Σήμερα ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος στενά με το θέμα της επιτυχίας. Η βελτίωση των επιδόσεων από κάποιον που κάνει αθλητισμό, το ξεπέρασμα του εαυτού και των προσωπικών του ορίων είναι η πεμπτουσία θα 'λεγε κανείς του αθλητισμού. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από την απλή φυσική αγωγή ή τη γυμναστική που στόχο έχουν την απλή σωματική διάπλαση. Στο καπιταλιστικό σύστημα η διαφορά μεταξύ αυτών των εννοιών ενισχύθηκε καθώς εξαρχής ο αθλητισμός αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αστική τάξη για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, με αποτέλεσμα να αποκοπεί σαν έννοια από τη φυσική αγωγή ή την απλή γυμναστική. Ετσι ήταν λογικό και, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί, η επιτυχία να είναι πλέον μοναδικός στόχος, αποκτώντας μια τελείως διαφορετική έννοια από αυτήν της απλής νίκης. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού που κορυφώνεται στις μέρες μας, η επιτυχία κρύβει από πίσω της ένα ολόκληρο οικονομικό αλισβερίσι. Χορηγοί, πολυεθνικές, μάνατζερς, διαφημίσεις στηρίζονται στην επιτυχία κάποιου αθλητή ή μιας ομάδας, προκειμένου να ενισχύσουν τα κέρδη τους. Η όξυνση μάλιστα του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού των πολυεθνικών οδηγεί στα αθέμιτα μέσα, προκειμένου να κατακτηθεί η νίκη. Ενα από αυτά και βασικό είναι η χρήση αναβολικών, προκειμένου οι αθλητές να αποτελέσουν τα σίγουρα χαρτιά για την επιτυχία.

Από φαινόμενο μάστιγα

Η χρήση αναβολικών, πλέον, έχει φτάσει σε σημείο να μην αποτελεί μόνο θέμα του υψηλού πρωταθλητισμού, αλλά να είναι και συνώνυμο του αθλητισμού, αφού περιστατικά ντοπαρίσματος υπάρχουν πλέον σε οποιαδήποτε μορφή αθλητικού ανταγωνισμού π.χ. σχολικά πρωταθλήματα, ερασιτεχνικός αθλητισμός, γυμναστήρια. Μάλιστα, τα στοιχεία που βλέπουν το φως τα τελευταία χρόνια είναι σοκαριστικά, αφού δείχνουν ότι η χρήση τους συνεχώς αυξάνεται στις νεαρές ηλικίες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, από τη στιγμή που πλέον πουλιούνται ανεξέλεγκτα, μέσω Ιντερνετ, κάτι που κάνει πιο εύκολη την απόκτησή τους. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως πολλές από τις αναβολικές ουσίες είναι καλυμμένες μέσα στα λεγόμενα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται ελεύθερα και φυσικά νόμιμα στα ιδιωτικά γυμναστήρια.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμαρτωλές» διαδρομές... δισ. και ουσιών(2013-08-04 00:00:00.0)
Τα... καμένα είδωλα(2010-01-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-09-06 00:00:00.0)
«Αποδιοπομπαίος τράγος»(2008-01-09 00:00:00.0)
Χρήσιμες... πεταμένες «μαριονέτες»(2007-10-27 00:00:00.0)
Τα φώτα σβήνουν...(2004-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ