Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Ενοπλο συνοριακό επεισόδιο

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της μεθοριακής υπηρεσίας της Κιργισίας, στις 17 Γενάρη στα σύνορα Ουζμπεκιστάν - Κιργισίας υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε συνοριοφύλακες των δύο χωρών. Οι συνοριακοί φύλακες του μεθοριακού φυλακίου «Μομπέκοβο» στην Κιργιζία ανακάλυψαν πως κοντά στο χωριό Τσεκ βρίσκονταν δύο Ουζμπέκοι συνοριακοί φύλακες και πριν προλάβουν να διευκρινίσουν τους λόγους, ξεκίνησε ανταλλαγή πυρών. Οι Ουζμπέκοι συνοριακοί φύλακες ξαφνικά άρχισαν να πυροβολούν με αποτέλεσμα ένας Κιργίζιος συνοριακός φύλακας να τραυματιστεί και να συλληφθεί από τους Ουζμπέκους. Ο τραυματισμένος, λοχίας Νουρμπέκ Ορουνκούλοφ, παραμένει αιχμάλωτος στο Ουζμπεκιστάν.

Τα γεγονότα παρουσιάζονται, βέβαια, διαφορετικά από την πλευρά του Ουζμπεκιστάν, όπου η ευθύνη ρίχνεται στην Κιργιζία. Ωστόσο η ουσία είναι πως το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί «κρίκο» στην «αλυσίδα» ανάλογων περιστατικών στα σύνορα των δύο χωρών. Μόνο το 2008 καταγράφτηκαν 21 σχετικά επεισόδια, ενώ το Μάη του 2009 περίπου 40 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ουζμπεκιστάν εισέβαλαν στο έδαφος της Κιργισίας και υποβάλανε σε έρευνα τους κατοίκους ενός χωριού της γειτονικής χώρας. Τότε η ΥΠΕΞ της Κιργισίας απέστειλε νότα διαμαρτυρίας, στην οποία η Τασκένδη έδωσε μια τυπική απάντηση.

Τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών (μήκους 1.375 χιλιομέτρων) δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Μερικές δεκάδες τμήματά τους, με συνολικό μήκος 300 χλμ., παραμένουν αμφισβητούμενα. Η διακυβερνητική επιτροπή για την οροθέτηση των συνόρων έχει να συνεδριάσει εδώ και 5 χρόνια. Εκτός αυτού, οι σχέσεις μεταξύ Μπισκέκ και Τασκένδης επιδεινώνονται και από το πρόβλημα της χρήσης του νερού, που οξύνθηκε μετά την απόφαση της Κιργισίας να κατασκευαστούν δυο ακόμα υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο ποτάμι Ναρίν. Στις 3 Φλεβάρη του 2009 ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και ο Κιργίζιος ομόλογός του, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού «Καμπαρατίνσκαγια - 1», με ισχύ 1.800 ΜW. Η Ρωσία θα επενδύσει σ' αυτό το σχέδιο 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δεύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό, ισχύος 360 ΜW, οι αρχές της Κιργισίας σκοπεύουν να τον κατασκευάσουν με τις δυνάμεις τους. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αυξήσουν την ενεργειακή ισχύ της Κιργιζίας και θα της επιτρέψουν να ελέγξει τη ροή των νερών του ποταμού Σιρ Ντάρια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες του Ουζμπεκιστάν. Ανάλογα προβλήματα έχει η Τασκένδη και με την άλλη γειτονική ορεινή χώρα, το Τατζικιστάν.

Τα προβλήματα, που μπορεί να απειλήσουν τη συνοχή τόσο του «Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), όσο και της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης» (ΟΣΣ), όπου είναι μέλη οι συγκεκριμένες χώρες, δείχνουν για άλλη μια φορά πως η ένταξη στις διάφορες περιφερειακές ιμπεριαλιστικές οργανώσεις δεν επιλύει ταυτόχρονα και τα όποια διμερή προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των χωρών.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ