Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικό νομοσχέδιο προσεχώς...

Τον ερχόμενο Φλεβάρη θα θέσει προς ...«διαβούλευση» το ΥΠΠΟ-Τ το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, με αφορμή την απόφαση 17 σκηνοθετών να αποσύρουν τις ταινίες τους από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του» και θα «τεθεί προς διαβούλευση το Φεβρουάριο».

Το υπουργείο εκφράζει την «έκπληξή» του για την απόσυρση των ταινιών, λόγω της καθυστέρησης κατάθεσης νέου νόμου για τον κινηματογράφο. Ως προς αυτό είναι περίεργη αυτή η «έκπληξη», αφού προηγήθηκε η απόσυρση πολλών ελληνικών ταινιών από το πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου, αλλά το περιεχόμενό του. Αν κρίνουμε από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και από τις σημερινές προγραμματικές θέσεις του, κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι μπορούν να είναι οι κινηματογραφιστές. Σε αντίθεση με τους μεγαλοπαραγωγούς και τους μεγαλοδιανομείς, αφού αυτή η πολιτική ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση της κινηματογραφικής τέχνης μέσω φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση των δημιουργών, αλλά και την όποια παρέμβαση και συμμετοχή των συλλογικών φορέων τους είχε κατακτηθεί στο παρελθόν, στη διαμόρφωση της κρατικής πολιτικής στο σινεμά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ