Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύουν οι αρχαιότητες του Υμηττού

Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, εκτός του περιβάλλοντος, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κινδυνεύουν 10 σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι που εντάσσονται, ασαφώς, στη Ζώνη Α', επιτρέποντας παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις που θίγουν την απόλυτη προστασία τους.

Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν εντοπιστεί στον Υμηττό και για τους οποίους προτάθηκε οριοθέτηση και θεσμοθέτηση Ζώνης Α, αδόμητης, απόλυτης προστασίας συγκαταλέγονται:

1. Το Ιερό του Διός Σημείου στην κορυφή του Υμηττού.

2. Ο ναός του Διός Ομβρίου και του Απόλλωνος Προοψίου στον Προφήτη Ηλία Κορωπίου.

3. Το σπήλαιο του Νυμφολήπτου και το σπήλαιο του Λεονταρίου.

4. Διάσπαρτα χαράγματα και επιγραφές με πλήθος αρχαίων ονομάτων.

5. Τα λατομεία μαρμάρου, κυρίως στην περιοχή της Καισαριανής και στις ανατολικές πλαγιές.

6. Τα στρατόπεδα στην Ηλιούπολη και στο Κακό Ρέμμα.

7. Αγροικίες ύστερων κλασικών - ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στις υπώρειές του, με γνωστότερη της Βάρης.

8. Υδρομαστευτικά υδραγωγεία, αποτελούμενα από υπόγειους αγωγούς ύψους έως και 2 μ. και φρέατα στα Γλυκά Νερά, στην Παιανία, στο Κορωπί.

9. Ο αρχαιολογικός χώρος των Λαμπρικών Κορωπίου, όπου εντοπίζεται ο αρχαίος δήμος των Λαμπτρών Υπένερθεν και μεγάλη βυζαντινή εγκατάσταση.

10. Ο αρχαιολογικός χώρος στις θέσεις Κίτσι, Θίτι, Χάβαρα και Μακρυά Πεύκα Κορωπίου, όπου εκτός από τα αρχιτεκτονικά και ταφικά κατάλοιπα του αρχαίου δήμου των Λαμπτρών Υπένερθεν, έχει ανασκαφεί προϊστορική ακρόπολη, ενώ στη θέση του ιερού της Αφροδίτης βρίσκεται σήμερα ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Εκκρεμεί η θεσμοθέτηση Ζώνης Α' αδόμητης, απολύτου προστασίας για την προϊστορική ακρόπολη.

Ο Σύλλογος ζητά «την άμεση προώθηση της διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση των Ζωνών Α' αδόμητων, απολύτου προστασίας των αρχαιολογικών χώρων του Υμηττού, η οποία εκκρεμεί στην Κεντρική Υπηρεσία και την ενσωμάτωσή τους στο νέο ΠΔ προστασίας του Υμηττού, χωρίς καμιά παρέκκλιση ή εξαίρεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ