Περίπου ένα στα τρία άτομα (35%) που το 2008 ξεκίνησαν κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, το έκαναν επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή για το μεροκάματο, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του μελετητικού φορέα των μεγαλοβιομηχάνων.
Το αντίστοιχο ποσοστό της «επιχειρηματικότητας ανάγκης» το 2007 ήταν της τάξης του 13%, κάτι που αναδεικνύει την απόγνωση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που σε συνθήκες ανεργίας αναζητούν να «κάνουν κάτι» και ταυτόχρονα δείχνει και τη σχετικότητα των στοιχείων για την ανεργία, καθώς τα άτομα αυτά όσο προετοιμάζουν τη «δική τους δουλειά» και για όσο διαρκεί η επιχειρηματική τους «περιπέτεια», δεν καταγράφονται ως άνεργα. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, περίπου 1,5 εκατ. άτομα αναπτύσσουν κάποιου τύπου επιχειρηματική δράση, ενώ 670.000 άτομα (9,9% πληθυσμού 18 - 64 ετών) βρίσκονται στα αρχικά στάδια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12,1% των ανδρών και στο 7,7% των γυναικών.
Μέσα στο 2008 περίπου 220.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για «ρηχότητα, εσωστρέφεια και μικρή συμβολή στην απασχόληση», αφού στην πλειονότητά τους οι νέοι επιχειρηματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, η κατηγορία των σκληρά εργαζόμενων «επιχειρηματιών» που δεν έχουν μέλλον και δεν θα πρέπει να έχουν και παρόν, σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.
Παρ' όλα αυτά, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ηπιότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως με τις Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Ουγγαρία. Η σοβαρότερη επίπτωση, κατά το ΙΟΒΕ, είναι η αύξηση της «επιχειρηματικότητας ανάγκης».
Οι κυριότερες αιτίες αποτυχίας των νέων επιχειρήσεων το 2008, ήταν η περιορισμένη κερδοφορία κατά 45,2%, η δυσκολία χρηματοδότησης κατά 17% και η καλή «ευκαιρία» πώλησης κατά 3,7%.