Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οπορτουνιστικές μεθοδεύσεις

Τις μεθοδεύσεις των κάθε λογής οπορτουνιστών μέσα στο κίνημα τις ξέρουμε καλά. Τις έχουμε δει χρόνια τώρα όταν προσπαθούν να σύρουν το κίνημα είτε σε κοινωνικούς διαλόγους για τη νομιμοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής, είτε σε ανώδυνα για το σύστημα ξεσπάσματα, που τελικά οδηγούν στον εκφυλισμό και το χτύπημα του ίδιου του κινήματος.

Αυτό το βιολί δεν το σταματούν. Ας δούμε μια ακολουθία πρόσφατων μεθοδεύσεων:

Η διοργάνωση

Στις 19 Νοέμβρη σε κοινή τους σύσκεψη οι πολιτικές οργανώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Κοινή Δράση Αλληλεγγύης, Κόκκινο, Νεολαία ΣΥΝ, ΟΚΔΕ, Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών (κοινώς, κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυο γκρούπες και ένα ανύπαρκτο μαθητικό συντονιστικό)... αποφασίζουν τη διοργάνωση δύο συλλαλητηρίων στις 6 και 7 Δεκέμβρη. Μάλιστα αυτό της 7ης Δεκέμβρη το ονομάζουν «πανεκπαιδευτικό», χωρίς όμως κανένας απολύτως φορέας του εκπαιδευτικού κινήματος να έχει ανάλογη απόφαση.

Οσο για το πλαίσιό τους... Δηλώνουν ότι «όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία (σ.σ. δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου) και τον ξεσηκωμό παραμένουν εδώ» και τα αιτήματα των κινητοποιήσεών τους είναι: «Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί. Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση».

Στο μεταξύ, έχουν ακολουθήσει μια σειρά κυβερνητικές εξαγγελίες και νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύουν κατάφωρο χτύπημα των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που πετούν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο (30.000 από τα στέιτζ του Δημοσίου και 45.000 ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), ενώ παράλληλα εξαγγέλλεται διαιώνιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με διάφορες μορφές. Ειδικότερα δε, στον τομέα της Παιδείας, είναι ακόμα νωπές οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αδειοδότηση των κολεγίων και ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρω-οδηγίας που θα τα αναγνωρίζει ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς και οι εξαγγελίες για πλήρη διαφοροποίηση των σχολείων που τίποτα θετικό δεν προμηνύει για τη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Η μεθόδευση

Στις 30 Νοέμβρη, η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κάνει μία δήλωση (μετά τη συνάντηση του ΔΣ με την υπουργό Παιδείας) και καλεί τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν για τη μονιμοποίηση ωρομισθίων - αναπληρωτών ...στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 7 Δεκέμβρη! Θυμίζουμε: Κανένας εκπαιδευτικός φορέας δεν είχε πάρει απόφαση για συλλαλητήριο.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων ισχυρίζεται (στην ίδια δήλωση της περασμένης Δευτέρας) ότι έχει αποφασιστεί και στάση εργασίας για τις 7 Δεκέμβρη! Ωστόσο, καμιά τέτοια απόφαση δεν υπήρχε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αντιθέτως, την πρόταση για στάση εργασίας την είχαν θέσει οι Παρεμβάσεις και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 24 Νοέμβρη και δεν πέρασε!

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φίλοι του πιέζονταν για να εμφανίσουν έστω και έναν εκπαιδευτικό φορέα να έχει απόφαση για τις 7 Δεκέμβρη. Ετσι, ΣΥΡΙΖΑ και Παρεμβάσεις ξαναέφεραν το θέμα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ προχτές, Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, και κατάφεραν τελικά οριακά να πάρουν απόφαση για στάση εργασίας με τις τρεις δικές τους ψήφους συν άλλες δύο από τη ΔΑΚΕ (ενώ ήταν από πριν γνωστό ότι θα έλειπαν δύο μέλη του ΔΣ που είχαν διαφωνήσει).

Ο στόχος

Το ερώτημα τώρα είναι: Εχουν λόγοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι γονείς να κατέβουν στους δρόμους σε ένα συλλαλητήριο, σε μια απεργία, σε έναν αγώνα οργανωμένο με διάρκεια, αντοχή και κλιμάκωση για να αποτρέψουν όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό κλπ.; Εχουν και παραέχουν, λέμε εμείς. Και όχι έναν, αλλά πολλούς λόγους. Εχουν λόγο να παλέψουν όχι μόνο για να αποτρέψουν μέτρα, αλλά κυρίως για να διεκδικήσουν ενιαία λαϊκή παιδεία, σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού. Εχουν λόγο να παλέψουν για να διεκδικήσουν σήμερα, τώρα, να μη δουλεύει κανένας εκπαιδευτικός με ελαστικές σχέσεις εργασίας, να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι 45.000 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στους πίνακες. Εχουν λόγο να παλέψουν για να θωρακιστούν τα σχολεία από τη «νέα γρίπη», με σχεδιασμό και ουσιαστικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα συμβάλουν γενικότερα στον έλεγχο και την προφύλαξη της υγείας των νέων. Εχουν χιλιάδες λόγους να παλέψουν για όσα τους ανήκουν.

Οι μεθοδεύσεις των δυνάμεων του οπορτουνισμού στους εκπαιδευτικούς όμως είναι μίλια μακριά από αυτές τις ανάγκες. Για καθαρά κομματικούς - παραταξιακούς λόγους προσπαθούν να σύρουν τους εκπαιδευτικούς σε ένα «πανεκπαιδευτικό» συλλαλητήριο που κανένας εκπαιδευτικός φορέας δεν έχει καλέσει και νομιμοποιήσει, να διαδηλώσουν για: τον αφοπλισμό της αστυνομίας (!) προκειμένου να έχει την απαραίτητη... «κινηματική» κάλυψη ο ΣΥΡΙΖΑ στις δραστηριότητές του. Αυτό όμως δεν είναι κίνημα. Είναι υπονόμευση του κινήματος, αποπροσανατολισμός και προσπάθεια χειραγώγησής του σε κανάλια που είτε είναι ανώδυνα για το σύστημα είτε είναι απόλυτα αξιοποιήσιμα από την κυβέρνηση για ένταση των μέτρων καταστολής και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων.


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ