Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Είχαμε ενημερωθεί για το έλλειμμα...

Τη λογική της οικονομίας χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», προϊδεάζοντας για τη λήψη και νέων σκληρών οικονομικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχείρησε να καλλιεργήσει (και) χτες, ο υπουργός Οικονομίας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Παπακωσταντίνου, είναι σίγουρο ότι τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ χαρακτήρισε «υπό αίρεση» το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, από το οποίο υποστήριξε ότι θα καθορισθεί «το πόσα χρόνια έχει η χώρα για να διορθώσει το έλλειμμα».

Οσον αφορά το θέμα του ελλείμματος, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για έλλειμμα πάνω από 8% που τείνει να είναι και διψήφιο, όχι όμως και για το «εφιαλτικό ποσοστό του 12,7%». Συνολικά, υποστήριξε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «κάνει καλά τη δουλειά του» και ότι «ο υπουργός Οικονομίας δεν πρέπει να σχολιάζει δημόσια τις θέσεις του, να συμφωνεί ή να διαφωνεί».

Σχολιάζοντας τη σχετική διένεξη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α.Τζέκης σημείωσε πως «γνώριζαν αυτοί που κυβέρνησαν και αυτοί που κυβερνούν τα πραγματικά στοιχεία, όπως και ο κ. Αλμούνια και η ΕΕ». Οσον αφορά το θέμα της οικονομικής κρίσης που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι είναι ένα προβλημα που το ζει στο πετσί του ο λαός μας. Είναι μια κρίση που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα». Πάντως, θύμισε ότι «περάσαμε και περιόδους ανόδου, όμως και τότε δεν καλυτέρευσε η ζωή του εργαζόμενου λαού».

Στη λογική αυτή, επισήμανε, το ΕΚΟΦΙΝ «πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, όπως και στο ζήτημα της αγοράς εργασίας. Αυτές είναι οι σοβαρές ανησυχίες του ΚΚΕ. Βλέπουμε να θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του λαού», αφού «πρέπει να περιοριστούν τα δικαιώματα, προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί με άλλα κέντρα». Για τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για την ελληνική οικονομία, σημείωσε πως «είναι αυτοί που καθορίζουν το χρέος των κρατών» και «ανήκουν στα μεγάλα συμφέροντα». Οπως είπε, «εμείς δε δεχόμαστε τις εκτιμήσεις αυτών των οίκων», αφού «στοχεύουν στα μεγαλύτερα κέρδη των τραπεζικών ομίλων μέσα από τη διαχείριση του δημόσιου χρέους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ