Προσπαθεί να παρουσιάσει σαν «τομή» το αυτονόητο, να μην ισχύουν δηλαδή οι ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις, των οποίων όλοι πλην ΚΚΕ έκαναν χρήση τα προηγούμενα χρόνια
Αφού επί χρόνια το καθεστώς των προσλήψεων και της μονιμοποίησης υπαλλήλων στη Βουλή ήταν εκτός κάθε ελέγχου του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται υπάλληλοι και να τακτοποιούνται «ημέτεροι» κατά το δοκούν (πρόσφατο παράδειγμα οι διορισμοί λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε χτες ότι θα αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης των υπαλλήλων της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ σταθερά όλα τα χρόνια διαφωνούσε με ρυθμίσεις μονιμοποίησης των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα κόμματα και δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Πετσάλνικου, στο εξής οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Βουλή θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Με «διαφανή κριτήρια» θα γίνεται και η πλήρωση θέσεων ειδικών κατηγοριών στη Βουλή (επιστημονικό προσωπικό, στενογράφοι) και οι συγκεκριμένες θέσεις θα προκηρύσσονται δημόσια και θα διεξάγεται διαγωνισμός ανοικτός σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι για το διορισμό των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν σε συγκεκριμένες θέσεις όπως στο Προεδρείο της Βουλής και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, η επιλογή συνεργατών και συμβούλων θα συνεχίσει να γίνεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Υπογράμμισε δε πως «για τους μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής θα ισχύει ό,τι ισχύει και για όλους τους μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου», δηλαδή θα αποχωρούν από τη θέση τους όταν, για παράδειγμα, ένα κόμμα δεν μπει στη Βουλή. Στο μεταξύ, κατατέθηκε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής για το 2010, ο οποίος ανέρχεται σε 218,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι μειωμένος κατά 1,75% σε σχέση με τον περσινό. Για τις πληρωμές των βουλευτών (αποζημιώσεις, επιδόματα κ.α.) προϋπολογίζονται 45,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 46,3 εκατομμύρια το 2009, μείωση που αντιστοιχεί σε 700.000 ευρώ.