Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη δράση

Τα πανηγύρια τελείωσαν, οι τυμπανοκρουσίες σταμάτησαν και οι καραμούζες μπήκαν στο συρτάρι. Το εμπόριο ελπίδων, δυστυχώς, έπιασε σε μεγάλο βαθμό. Ο Γιωργάκης έγινε - κι επίσημα - Γιώργος, το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση και σε λίγες μέρες θα καταθέσει - κι επίσημα - το σχέδιο της πολιτικής του στην ΕΕ. Μετά θα γυρίσει στην Ελλάδα και θα μας το ανακοινώνει κομμάτι - κομμάτι, στολισμένο με τις γνωστές ΠΑΣΟΚικές «γιρλάντες».

Τι έχουμε να ζήσουμε... Πάνε οι «ατσούμπαλες» προσπάθειες εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Τώρα θα μπορούμε να παρακολουθούμε, σε ζωντανή σύνδεση, τις διάσημες «κωλοτούμπες» της σοσιαλδημοκρατίας. «Στις κάλτσες», λοιπόν, και τα ...καλύτερα έρχονται. Θα είχε, πραγματικά, πολύ γέλιο εάν μπορούσαμε να βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ζωή μας. «Δυστυχώς», δε γίνεται. Η πραγματικότητα δεν είναι τα σόου των τηλεπαράθυρων και οι «βαρύγδουπες» αναλύσεις των «ειδικών» τηλεοπτικών «αστέρων». Το κουμπί κλείνει, ο «χαβαλές» τελειώνει και η επόμενη μέρα μοιάζει με την προηγούμενη.

Κανείς, προφανώς, δεν είχε την ελπίδα ότι θα γίνει καλύτερη η ζωή του με τα λίγα λεπτά αύξηση την ημέρα που του έταξε το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήγαν με βαριά καρδιά να το ψηφίσουν. Δεν είναι, δα, και τόσοι πολλοί αυτοί που ...εμπνεύστηκαν απ' το πρόγραμμα του «αρχηγού» κι έσπευσαν να το στηρίξουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την επομένη των εκλογών ξύπνησαν για να πιάσουν δουλειά και το δάνειο έτρεχε. Επιασαν δουλειά και η σύμβασή τους λήγει σε λίγους μήνες, γύρισαν στο σπίτι και οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι.

Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι - λίγοι, «εκλεκτοί» και πάνω απ' όλα έχοντες και κατέχοντες - είναι πολύ ικανοποιημένοι για τη νέα σταθερή κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα συνεχίζει να εξασφαλίζει με συνέπεια τα συμφέροντά τους. Κι αν κάποιος σπεύσει να πει ότι καταδικάζουμε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα δεν έχει αναλάβει καλά - καλά την εξουσία, θα του πούμε ότι δεν διεκδικούμε ρόλο μάντη κακών. Αν ορισμένα απ' τα κούφια προεκλογικά λόγια του ακούστηκαν θετικά, η ίδια η πορεία του τα διαψεύδει. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς χαρακτηρισμούς για το ΠΑΣΟΚ και τη διαδρομή του, αλλά νομίζουμε πως η καλύτερη διατύπωση είναι η εξής: Το ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ! Το κόμμα που έγινε αρνητικός χαρακτηρισμός!

Δε θα μείνουμε, όμως, σε αυτά, αφού - όπως φάνηκε - πολλοί τα ξέχασαν. Υπάρχουν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι δημοσιευμένες. Υπάρχουν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι οδηγίες της, είναι δημοσιευμένες. Το ΠΑΣΟΚ δεν τις έχει αμφισβητήσει, ούτε για τα μάτια του κόσμου. Λίγο να ασχοληθεί κάποιος με όλα αυτά - ακόμα και μετεκλογικά - θα συμπεράνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική. Αντίθετα, η «νέα εποχή» που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο παλιά, όσο δε φανταζόμαστε. Οι εκλογές τελείωσαν. Είναι η ώρα να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε όσα ομολόγησαν, σε όσα αποσιώπησαν, σε όσα ετοιμάζονται να αποκαλύψουν και να εφαρμόσουν.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ