Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλυδωνίζεται η «νέα τακτική»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ως «ριψοκίνδυνο βήμα», τόσο όσον αφορά στο γενικότερο στόχο της βελτίωσης της εικόνας των ΗΠΑ στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, όσο και ως προς τη διατήρηση περιφερειακής, έστω και επιφανειακής, ηρεμίας, χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές την υπαναχώρηση Ομπάμα από τη θέση που είχε διατυπώσει και επαναλάβει αρκετές φορές περί «αναγκαιότητας παγώματος της εποικιστικής δραστηριότητας» στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη ως προϋπόθεση επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών. Η υπαναχώρηση, που έγινε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ομπάμα - Αμπάς - Νετανιάχου, μιας συνάντησης που δρομολόγησε ο Λευκός Οίκος, έδωσε το έναυσμα για θριαμβολογίες της ισραηλινής πλευράς, ενώ προκάλεσε έντονες ανησυχίες και απογοήτευση στην παλαιστινιακή.

Βέβαια, η προεδρία Ομπάμα εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της με τη νομιμότητα των εποικισμών. Αυτό, όμως, επί της ουσίας, έκαναν και όλοι οι προκάτοχοί της. Δηλώνοντας, πριν από μήνες όταν άρχιζε και η διαμεσολαβητική προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει καμία εποικιστική δραστηριότητα σε εδάφη που η παλαιστινιακή πλευρά διεκδικεί για το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» και θέτοντας, αρχικώς, το «πάγωμα» του εποικισμού ως όρο επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, η Ουάσιγκτον «έθρεψε» ψευδαισθήσεις, στις οποίες σήμερα δεν ανταποκρίνεται. Πιθανώς, επειδή, σε πρώτο επίπεδο δε θέλει να υπάρξει ένταση στις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, πιέζει πλέον για διαπραγματεύσεις «άνευ προϋποθέσεων». Το ότι σε αυτές εντάσσει ακόμη και τα ζητήματα εκείνα που η ισραηλινή πλευρά αρνείται να συζητήσει, δε βελτιώνει διόλου το κλίμα.

Γιατί και η παλαιστινιακή πλευρά, υπό την Προεδρία Αμπάς, όπως και άλλες φιλο-αμερικανικές αραβικές ηγεσίες (π.χ. Αίγυπτος, Ιορδανία) είχαν υιοθετήσει την προϋπόθεση «παγώματος» του εποικισμού και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπαναχωρήσουν αν θέλουν ν' αποφύγουν μια έκρηξη λαϊκής οργής. Ηδη, ο πρόεδρος Αμπάς απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης επανέναρξης διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «δε θέλει να υπάρξει ένταση με τους Αμερικανούς, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε στην ατζέντα των συνομιλιών, ούτε καν οι αναγκαίες προϋποθέσεις». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι δε θ' αρνηθεί το διάλογο μέχρις ότου «εκπονηθεί μια ατζέντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ