Σοβάς τραυμάτισε ένα μαθητή, προχτές, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κορυδαλλού
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα σχολεία της περιοχής του Πειραιά καθώς είναι παμπάλαια και δεν γίνεται επαρκής συντήρηση, αποκαλύπτει ο ελαφρύς, ευτυχώς, τραυματισμός μαθητή, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κορυδαλλού από κομμάτι σοβά του ταβανιού που έπεσε στο κεφάλι του. Το περιστατικό συνέβη προχτές το πρωί, κατά την ώρα του μαθήματος και το παιδί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οπως διαπίστωσαν οι γιατροί, έφερε μόνο κάποιες εκδορές στο χέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι συνεργεία του δήμου είχαν κάνει κάποιες επισκευές στο κτίριο, όπως μόνωση. Ομως, το κτίριο που στεγάζεται το σχολείο έχει κτιστεί πριν το 1950!
Το περιστατικό αυτό, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, Σοφία Σοφικίτη, αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχει τεχνικός ασφαλείας ο οποίος θα ελέγχει τις επισκευές που γίνονται αλλά και την κατάσταση των σχολείων. Να υπάρχει επίσης βιβλίο επισκευών όπου θα φαίνεται τι έργα συντήρησης έχουν γίνει και τι πρέπει ακόμα να γίνει. Οσον αφορά την έλλειψη ελεύθερων χώρων στην ευρύτερη περιοχή για την ανέγερση νέων σχολείων, επισήμανε πως οι αρμόδιοι, αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, μπορούν να εξασφαλίσουν χώρους με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Κτιριακά προβλήματα ταλανίζουν πολλά σχολεία του Πειραιά, πράγμα που αναδείχθηκε και από τις δεκάδες περιοδείες που έκανε το τελευταίο διάστημα η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στα σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ζάνειο Γυμνάσιο Πειραιά. Το κτίριο, στο οποίο επίσης στεγάζονται το Ζάνειο Λύκειο, το 6ο ΕΠΑΛ και το 13ο Λύκειο Πειραιά, είναι απαρχαιωμένο, άβαφο, με σπασμένα τζάμια και χρειάζεται διαρκώς συντήρηση. Ο περιβάλλοντας χώρος όμως, τα τελευταία χρόνια είναι από τα πιο βρώμικα σημεία του Πειραιά! Πεζοδρόμια σπασμένα, άπλυτα και γεμάτα σκουπίδια. Κυριολεκτικά εστία μόλυνσης. Επομένως όση καθαριότητα κι αν επιτύχει το προσωπικό στο εσωτερικό του σχολείου, κάθε προσπάθεια ματαιώνεται από την κατάσταση που επικρατεί στον περίγυρο.
9ο ΕΠΑΛ Πειραιά (Ναυτικό Λύκειο). Το εξαώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι χαρακτηρισμένο από την Πολεοδομία ως αποθήκη και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν άδεια για να λειτουργήσει κυλικείο. Ως σχολείο όμως, λειτουργεί!
Κάθε φορά που βρέχει, το υπόγειο όπου βρίσκονται τα εργαστήρια, πλημμυρίζει, χτυπάει σειρήνα υποχρεώνοντας τους μαθητές να βγουν αμέσως έξω, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Ο χώρος συχνά γεμίζει καπνούς και συχνά γίνονται απολυμάνσεις για τον κίνδυνο μικροβίων. Οι σκάλες είναι επικίνδυνες και έχει τοποθετηθεί αφρολέξ για... να μην χτυπούν τα κεφάλια τους οι μαθητές όταν τις ανεβοκατεβαίνουν. Εξοδος κινδύνου δεν υπάρχει.
11ο νηπιαγωγείο Κορυδαλλού. Ο χώρος που κοιμούνται τα νήπια ήταν παλιά αποθήκη και δεν έχει κανένα παράθυρο. Επομένως, κανένας εξαερισμός του χώρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον δεν έχει αυλή και τα παιδιά κατεβαίνουν στο δρόμο για να προαυλιστούν στην αυλή διπλανού νηπιαγωγείου.
Ιδια η κατάσταση και στο 2ο και 8ο νηπιαγωγείο Κερατσινίου όπου οι αίθουσες δεν έχουν παράθυρα. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη γνωματεύσει πως η κατάσταση «θεωρείται επιβλαβής». Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ενωση Γονέων ζητάει έκτακτη επιχορήγηση της σχολικής επιτροπής. Διαφορετικά καλεί τους αρμόδιους «να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη τυχόν ασθενειών νηπίων ή νηπιαγωγών».