Συνεχίζει το «έργο» του το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), προωθώντας, κατά γράμμα, την πολιτική της ΕΕ και ιδιαίτερα τη σχετική απόφαση για «το σχολείο του 21ου αιώνα». Την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με ανεπίσημο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ΣΠΔΕ συζήτησε «αναλυτικά» το θέμα της «επιμόρφωσης» των εκπαιδευτικών.
Εκτός απ' τη διαπίστωση έλλειψης συστηματικής και κεντρικά σχεδιασμένης επιμόρφωσης, το ΣΠΔΕ απασχόλησαν και οι προτάσεις που θα υποβληθούν για το φορέα επιμόρφωσης, τα επίπεδα και τις μορφές επιμόρφωσης, τους επιμορφωτές, τα κίνητρα των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση και πώς θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση του επιμορφωτικού έργου. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της κατάρτισης των εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια και η εισαγωγική και περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Το ΣΠΔΕ όταν αναφέρεται σε έλλειψη συστηματικής και κεντρικά σχεδιασμένης επιμόρφωσης έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ: Τα νέα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία πρέπει να ενσωματώνουν τις απαραίτητες οκτώ δεξιότητες (ανάγνωση, γραφή, αριθμητική κλπ.) για τη διά βίου μάθηση. Δεν πρόκειται για ολοκληρωμένη γνώση, αλλά για χρηστικές δεξιότητες που θα εξυπηρετούν, ανά πάσα στιγμή, τις ανάγκες του κεφαλαίου για τον αυριανό ευέλικτο εργαζόμενο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα όσα γράφονται για τη μείωση της διδακτέας ύλης, με σκοπό την αφαίρεση επιστημονικών στοιχείων και την προσαρμογή της στις «σύγχρονες απαιτήσεις». Ολα αυτά ο εκπαιδευτικός πρέπει να τα εφαρμόσει και γι' αυτό πρέπει να ...επιμορφωθεί, στο συγκεκριμένο μοντέλο.