Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εικόνων τέχνη»

«Γέννηση του Χριστού», έργο του Γ. Τσαρούχη
«Γέννηση του Χριστού», έργο του Γ. Τσαρούχη
Εκθεση με τίτλο «Εικόνων Τέχνη» φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην Πινακοθήκη Πιερίδη του Δήμου Γλυφάδας. Πρόκειται για μία διαφορετική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται φορητές εικόνες, ψηφιδωτά, βιτρώ κ.ά. από Ελληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες και αγιογράφους.

Στον κατάλογο της έκθεσης, ο Νίκος Ζίας (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων), σε μία σύντομη διαδρομή στην εκκλησιαστική ζωγραφική στην Ελλάδα, σημειώνει: «Στα 1919 ο Κ. Παρθένης, ο κυριότερος ανανεωτής της ελληνικής ζωγραφικής, ιστορεί πέντε μεγάλους πίνακες - εικόνες για τον Αγ. Αλέξανδρο Π. Φαλήρου, όπου ακριβώς συναντώνται "η μοντέρνα προσωπική του γραφή" με την εικονογραφία, αλλά και εν μέρει τη μορφολογία της βυζαντινής ζωγραφικής. Λίγα χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του '20, ο νεαρός Αϊβαλιώτης ζωγράφος Φώτης Κόντογλου ανακαλύπτει στο Αγιο Ορος τη "Βυζαντινή" ζωγραφική. Κάνει αντίγραφα από εικόνες αγιορείτικων μοναστηριών και τελικά στα 1926 υιοθετεί στη ζωγραφική του μια τεχνική και τεχνοτροπία, που προέρχεται από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση».

«Στα 1927 ένας νέος επίσης ζωγράφος που ερχότανε τότε, όπως και ο Φ. Κόντογλου, από το Παρίσι, ο Σπ. Παπαλουκάς, κερδίζει βραβείο και ζωγραφίζει μία ολόκληρη εκκλησία, το Μητροπολιτικό ναό της Αμφισσας με διαφορετική τεχνοτροπία από την εξευρωπαϊσμένη μετααναγεννησιακή τέχνη που επικρατούσε τότε...». «Οι μαθητές του, Γ. Τσαρούχης και Ν. Εγγονόπουλος, μαθαίνουν κοντά του τη βυζαντινή τεχνική και τεχνοτροπία και ιστορούν φορητές εικόνες ή αντιγράφουν τοιχογραφίες. Παράλληλα και στην ίδια "βυζαντινή" κατεύθυνση, ο Σπύρος Βασιλείου, ιστορεί στην Αθήνα το ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου με ανανεωτικές εικονογραφικές προτάσεις, ενώ ο Αγήνωρ Αστεριάδης ζωγραφίζει τον αναστηλωμένο βυζαντινό ναό της Επισκοπής Τεγέας».

Στην έκθεση, που αφιερώνεται στη μνήμη του Φ. Κόντογλου, παρουσιάζονται ακόμη έργα των: Μ. Αγγελάκη, Μ. Βατζιά, Δ. Βαφειάδη, Μ. Βενιού, Κ. Γεωργακόπουλου, Δ. Δεληγιάννη, Εμ. Καβαλλάρη, Μ. Καμπάνη, Γ. Καρούσου, Β. Καρπούχιν, Γ. Κόρδη, Ρ. Κοψίδη, Ι. Μητράκα, Β. Πετρώφ, Μ. Πρέκα, Γ. Σικελιώτη, Γ. Τσαρούχη, Π. Σάμιου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ