Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
«60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΕΠΟΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ»
Μια ξεχωριστή έκδοση για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Οπλο στη μάχη κάθε προοδευτικού ανθρώπου ενάντια στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ξαναγράψουν την Ιστορία αποτελεί το βιβλίο που διατίθεται σήμερα μαζί με τον «Ρ», στην τιμή των 3 ευρώ

Με μια ξεχωριστή έκδοση κυκλοφορεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», στην τιμή των 3 ευρώ. Το βιβλίο «60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Επος και Διδάγματα», το οποίο επανεκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» ειδικά για το συγκεκριμένο φύλλο του «Ρ», αποτελεί ένα ντοκουμέντο - όπλο στα χέρια των κομμουνιστών και των άλλων προοδευτικών ανθρώπων που οργίζονται και αντιδρούν στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να ξαναγράψουν την Ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω. Που αναγνωρίζουν την ανάγκη της σθεναρής, επιθετικής αντίστασης στη διαχρονική επιδίωξη των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου να ταυτίσουν στη λαϊκή συνείδηση τον κομμουνισμό με το φασισμό - ναζισμό, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα και το αύριο του λαϊκού κινήματος.

Γιατί αυτό είναι που τους φοβίζει. Το ταξικό ριζοσπαστικό λαϊκό - εργατικό κίνημα και τις δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσπαθούν να τρομοκρατήσουν. Γι' αυτό συκοφαντούν, στιγματίζουν και ποινικοποιούν την κοσμοθεωρία που ενέπνευσε μεγαλειώδεις αγώνες και καθοδήγησε την πάλη της εργατικής τάξης μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας, όπως έγινε στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Γι' αυτό η ΕΕ θεσπίζει «μέρες μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» όπως η σημερινή, δίνοντας κατεύθυνση στα κράτη - μέλη και τις αντιδραστικές κυβερνήσεις τους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην άθλια επιχείρηση για την παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Η σημερινή ειδική έκδοση αποτελείται από κομματικά κείμενα, άρθρα και ομιλίες, με περιεχόμενο τα 60 χρόνια από τη μεγάλη νίκη των λαών επί του ναζιστικού - φασιστικού ιμπεριαλισμού. Τα περισσότερα από τα υλικά αυτά δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» και στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ), στο διάστημα Μάης - Ιούνης 2005. Επανεκδίδονται με σκοπό να συμβάλουν, ως συγκεντρωμένο υλικό, στην όξυνση της ιδεολογικής διαπάλης, μέσα από τη γνώση βασικών θεμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ορισμένα από τα κείμενα αναδημοσιεύονται από βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής» και από το ΕΚΔΟΤΙΚΟ «ΤΟ ΑΣΤΡΟ» (Κύπρος 1931).

Οπως σημειώνει η «Σύγχρονη Εποχή» στον πρόλογο του βιβλίου, «η ιστορική έρευνα είναι εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο για το σήμερα. Μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της κομμουνιστικής αντίληψης, σε συνθήκες νίκης της αντεπανάστασης, να εμπλουτίσει την αυτογνωσία των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Τα 60 χρόνια από τη μεγάλη νίκη των λαών έχουν συμπέσει με μια οξύτατη προσπάθεια "αναθεώρησης" της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, έχουν συμπέσει με μια μεγάλη έφοδο που πραγματοποιεί ο οπορτουνισμός και στην ιστοριογραφία, με σκοπό να φέρει τα τότε γεγονότα στα μέτρα των διαχειριστικών αναγκών του και επιδιώξεων (...) Η θεωρία των "δύο ολοκληρωτισμών" (!), η ταύτιση του Στάλιν με τον Χίτλερ, υποδηλώνει το φόβο των ιμπεριαλιστών και των απολογητών τους. Φοβούνται την εργατική - λαϊκή συνειδητή ανάταση, γιατί γνωρίζουν ότι το αντεπαναστατικό πισωγύρισμα είναι προσωρινό».

Τη σημασία της έκδοσης που κρατάει σήμερα στα χέρια του ο αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» υποδηλώνει και η ανακοίνωση με την οποία το ΚΚΕ προπαγάνδισε όλες τις προηγούμενες μέρες τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνει σήμερα, αύριο και το επόμενο διάστημα, ενάντια στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να παραχαράξουν και να ξαναγράψουν την Ιστορία. «Σήμερα - σημειώνεται στην ανακοίνωση - με το χυδαίο αντικομμουνισμό επιχειρούν να προστατεύσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους. Να δικαιολογήσουν την καταστολή και την τρομοκρατία κατά του ταξικού εργατικού κινήματος και της νεολαίας που τους αντιπαλεύει. Να κρύψουν ότι ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος και επικίνδυνος. Να κρύψουν από τους λαούς ότι μπορούν να απαλλαγούν από τα δεινά τους, την ανεργία, τη φτώχεια, τις κρίσεις, τη σήψη, τους πολέμους μόνο αν σε κάθε χώρα ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων. Πως η μόνη διέξοδος ήταν και είναι ο σοσιαλισμός. Η ήττα του ήταν προσωρινή. Το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα αντεπιτεθεί μαζί με τους λαούς διδαγμένο από τα επιτεύγματα και τα λάθη του χτες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ