Παλαιστίνιοι, μέλη της ισλαμιστικής «Τζουντ Ανσάρ Αλλάχ» |
Την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε η «Χαμάς», το Σάββατο το βράδυ, μετά από πολύωρες μάχες στη νότια περιοχή της Ράφα με μαχητές της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζουντ Ανσάρ Αλλάχ». Τα αιματηρότατα επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους (οι έξι αστυνομικοί της «Χαμάς»), ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 150 και συνελλήφθησαν 95.
Ισλαμιστικές οργανώσεις, μικρής δυναμικότητας, που ταυτίζουν τις απόψεις τους με την «αλ Κάιντα», υπάρχουν αρκετές στη Λωρίδα της Γάζας. Ομως, η «Τζουντ Ανσάρ Αλλάχ» ξεπέρασε τα εσκαμμένα, όταν ο ηγέτης της Αμπντέλ Λατίφ Μούσα, που επίσης σκοτώθηκε στις συγκρούσεις, ανακήρυξε, την Παρασκευή, τη Γάζα σε ισλαμικό εμιράτο και κάλεσε τα μέλη της οργάνωσης να μετατρέψουν τον αγώνα ενάντια στο Ισραήλ σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Δύσης, προκαλώντας την εξουσία της «Χαμάς».
Σε ανακοίνωσή της η «Χαμάς» υπογραμμίζει ότι θεωρεί αυτές τις «ολοκληρωτικές απόψεις αρρωστημένες και δεν έχει τίποτε να χωρίσει με τη Δύση». Επιδιώκοντας, δε, να λάβει περαιτέρω αποστάσεις από ακραίες ερμηνείες του Ισλάμ, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, από τη Δαμασκό, τόνιζε ότι η οργάνωσή του δε θα εφαρμόσει διά της βίας ούτε καν την πρόσφατη δικαστική απόφαση που υποχρεώνει τις δικηγορίνες να φορούν μαντίλα και μακριά φουστάνια, προκειμένου ν' ασκούν το επάγγελμά τους. Το «μετριοπαθές» προσωπείο της «Χαμάς» εκτιμάται ότι είναι αντίδραση στις κλιμακούμενες επικρίσεις που δέχεται για την ολοένα και σκληρότερη εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στη Γάζα, οι οποίες θέτουν επιπλέον εμπόδια στις όποιες απόπειρες διαλόγου με τη Δύση.
Ενας Αιγύπτιος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στη μεθόριο από ισραηλινά πυρά «κατά λάθος», όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η είδηση συνέπεσε με νέες δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Μουμπάρακ, ο οποίος, απαντώντας στις πιέσεις Ομπάμα για μια «αραβική κίνηση καλής θέλησης προς το Ισραήλ», υπογράμμισε ότι ο αραβικός κόσμος «έχει πολλάκις απογοητευθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει αναγνώριση του Ισραήλ ή εξομάλυνση σχέσεων, παρά μόνο στο πλαίσιο επίτευξης συνολικής ειρήνης».