Στο απυρόβλητο η επίσημη φοροδιαφυγή, ισχυρές επιχειρήσεις και πλουτοκράτες που φέσωσαν την Εφορία με δεκάδες δισεκατομμύρια
Με γνώμονα τις κατευθύνσεις που εδώ και χρόνια αξιώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ στην επιχείρηση συγκέντρωσης νέων φορολογικών εσόδων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στα πλάνα τους μπαίνουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, για τη συγκέντρωση των οποίων το υπουργείο Οικονομικών δέχεται τις «συμβουλές» ιδιωτικών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στο υπουργείο. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, φρόντισαν να θεσπίσουν και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο του λεγόμενου φορολογικού απόρρητου. Πρόκειται, πάντως, για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό. Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπολογίζονται περίπου σε 20 δισ. ευρώ και από αυτά «εισπράξιμα» θεωρούνται λιγότερα από 8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί δε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ανεβοκατεβάζει» τον πήχη κατά περίσταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι - με βάση επίσημα στοιχεία - περίπου 6.300 μεγαλοοφειλέτες, με την ανοχή των κυβερνήσεων του δικομματισμού, έχουν φεσώσει την Εφορία με 16 δισ. ευρώ! Οι εν λόγω παραμένουν στη «πιάτσα» (δεν έχουν κηρύξει πτώχευση), όπως επίσης παραμένουν και στο απυρόβλητο του ελεγκτικού μηχανισμού. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση στρέφεται στη «μαρίδα», δηλαδή στους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες.
Στα ίδια ακριβώς πλαίσια εντάσσεται και η προχτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης να συνδέσει με τους κεντρικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών τις ταμειακές μηχανές που υπάρχουν και λειτουργούν στην αγορά. Αναφερόμενος στο θέμα ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε χτες: «Η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι νόμιμη, εφόσον και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Συνεπώς, όταν μιλούν για νέα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, εννοούν νέα χαράτσια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους».
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πάντως, είναι η νέα αύξηση σε ειδικούς φόρους σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, η «αναπροσαρμογή» στο ενιαίο τέλος ακινήτων, κ.ά.
Ακόμη φαίνεται να υλοποιείται το μέτρο για την κατάργηση ή συρρίκνωση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται γα ειδική φορολόγηση ενός τμήματος από το συνολικό εισόδημα, που αφορά σε κάποια επιδόματα δημόσιων υπαλλήλων, ποσά από εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ κι άλλες ρυθμίσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς αντί για μισθολογικές αυξήσεις.