Στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο μίλησε, το περασμένο Σάββατο, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός επισήμανε: «Μόνο τη βδομάδα που μας πέρασε, είχαμε εφτά εργάτες νεκρούς την ώρα της δουλειάς τους, είχαμε αυτό που αποκαλούν οι άλλοι εφτά ''εργατικά ατυχήματα''. Ουσιαστικά πρόκειται για δολοφονίες από την εντατικοποίηση, από την προσπάθεια των εργαζομένων για να καλύψουν μια σύνταξη που δε φτάνει και δουλεύουν και μετά τη σύνταξη... Και αυτές οι δολοφονίες - ουσιαστικά - εργατών έγιναν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τους αντιασφαλιστικούς νόμους και του ΠΑΣΟΚ και τους δικούς της, προχωρά στο μαζικό αποχαρακτηρισμό από βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεκάδες κλάδους και δεκάδες ειδικότητες. Είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι ένα παράδειγμα από την επικαιρότητα, που το παίρνουμε από τα δεκάδες παραδείγματα που υπάρχουν και τα οποία πιέζουν καθημερινά τη ζωή, το παρόν και το μέλλον της πλειοψηφίας του λαού μας. Είναι ένα παράδειγμα που βάζει όχι μόνο την ανάγκη της καταδίκης της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, αλλά και την ανάγκη της πάλης για να μπει στην ημερήσια διάταξη ο αγώνας για το σοσιαλισμό».
Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο σύνθημα του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για σύνθημα που παραπέμπει σε κάποιο απόμακρο μέλλον, αλλά «απαντάει επιθετικά, από τη σκοπιά των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, στο ''σήμερα''. Δίνει απάντηση στο τι πρέπει να γίνει σήμερα, ποια κατεύθυνση πρέπει να έχει η πάλη, η πολιτική, η ιδεολογική, η πάλη του κινήματος, η αλλαγή αυτών των αρνητικών συσχετισμών που υπάρχουν σήμερα». Και ειδικά για τους σημερινούς συσχετισμούς, ανέφερε ότι «δεν τους ξεχνάμε, τους παίρνουμε υπόψη μας, όμως αυτοί οι αρνητικοί συσχετισμοί δεν οδηγούν το ΚΚΕ στην ενσωμάτωση, στη διαχείριση, αλλά το οδηγούν στην πάλη για την ανατροπή τους».
Motion Team |
Μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη και για το Κόμμα μας να δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, του Μετώπου. Να δουλέψει για την αγωνιστική συνάντηση της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης σε μια συμμαχία που θα στοχεύσει όχι απλά να αλλάξει το κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία, αλλά την ίδια την εξουσία, την τάξη που ασκεί την εξουσία.
Μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη σ' αυτή την πορεία, σ' αυτό το δρόμο, να ισχυροποιηθεί η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί απέναντι στα κόμματα του κεφαλαίου και του "ευρωμονόδρομου", κι αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ. Είναι η δύναμη που δένει την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης όντας στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα προβλήματα που καίνε την καθημερινότητα του λαού μας, παλεύοντας ενάντια στις απολύσεις, στην ανεργία, στη μη καταβολή ακόμα και των δεδουλευμένων».
Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε ακόμα, αναλυτικά, στην πείρα και στα συμπεράσματα που πρέπει να αντλήσει ο λαός από την πρόσφατη μάχη των ευρωεκλογών. «Για να σκεφτούμε, τι αποτελέσματα είχε η "αποχή" που πολυδιαφημίστηκε από τα κανάλια της ολιγαρχίας (γιατί τα ΜΜΕ τα ελέγχει η ολιγαρχία, τα ελέγχουν οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές); Τι συμφέρον είχαν, τι αποτέλεσμα είχε η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέλοντας μ' αυτό τον τρόπο να εκφράσουν διαμαρτυρία; Κανένα αποτέλεσμα δεν έφερε αυτή η αποχή. Ισα ίσα, τους έδωσε τη δυνατότητα να την ερμηνεύσουν όπως θέλουν και να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα αυτή την περίοδο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα».
«Για να σκεφτούμε - συνέχισε - τι βγήκε από τα σκάνδαλα με τα οποία πήγαμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, με τα σκάνδαλα του Μανούση, του Παυλίδη, με τα σκάνδαλα της "Ζήμενς", που είναι βουτηγμένοι και οι δύο μέχρι το λαιμό; Τι βγήκε μ' όλη αυτή τη σκανδαλολογία, πέρα από την παραπληροφόρηση, πέρα από τον αποπροσανατολισμό του κόσμου, πέρα από το να μην τιμωρηθούν - όπως έπρεπε και πρέπει να τιμωρηθούν και οι δύο - για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους;
Για σκεφτείτε, τι παιχνίδια παίχτηκαν για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας σ' αυτές τις ευρωεκλογές... Πέρυσι, τέτοια εποχή, μας εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ με 18% σαν τρίτη δύναμη, η οποία πήγαινε και για δεύτερη και σήμερα αυτοί είναι βουτηγμένοι στην ανυποληψία, στις κόντρες, στους παραγοντισμούς και στους ανταγωνισμούς. Τι βγήκε όταν εμφανίστηκε το φρούτο των Οικολόγων Πρασίνων που το έδιναν και με διψήφια νούμερα και πάλι, όλως τυχαίως και αυτούς τους έδιναν τρίτη δύναμη...; Τι βγήκε, τέλος, με όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε μετά τις εκλογές, ακριβώς επειδή δεν έφεραν αποτέλεσμα αυτά τα δυο αναχώματα, να πριμοδοτείται ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του και να είναι φάτσα μόστρα σε όλα τα κανάλια; Συντονισμένα επιδιώκουν να αλλοιώσουν μια δυναμική που έχει ο πολιτικός συσχετισμός στην Ελλάδα, μια δυναμική με την οποία αν την προηγούμενη δεκαετία ενοχλούσε το ΚΚΕ με την πολιτική του, αυτή τη δεκαετία η πολιτική του Κόμματός μας είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό, συντονισμένα, χτύπησαν την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ, με τις προβοκάτσιες για το ''Γερμανό'', με τα ψέματα για τις επιχειρήσεις και για τα οικονομικά».
Και συνέχισε τονίζοντας: «Εμείς - επειδή ζούμε στην Ελλάδα που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε όλοι - το λέμε καθαρά και ο λαός το ξέρει: Οι έννοιες αγώνας, συνέπεια, σταθερότητα, φερεγγυότητα, ανιδιοτέλεια, αυτές οι έννοιες σε πλατιά λαϊκά τμήματα ταυτίζονται με το ΚΚΕ. Εμάς δεν μπορεί να μας βάλει στο χέρι η ολιγαρχία. Ας ψάξουν στις γραμμές άλλων κομμάτων να βρουν νεόπλουτους, να βρουν τρωκτικά που τρώνε από τα δημόσια ταμεία, να βρουν επιδοτούμενους συνδικαλιστές, να βρουν εργατοπατέρες κι εργατοπατερίστικες συντάξεις. Δε θα τις βρουν στο ΚΚΕ. Η ανιδιοτέλεια στη δράση και στον αγώνα του ΚΚΕ είναι όρος και υποχρέωση τιμής για όλο μας το Κόμμα.
Σ' αυτές τις συνθήκες, το Κόμμα μας προχωράει αποφασιστικά, όχι για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι δεδομένο, ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα μας βρει έτοιμους. Προχωράμε αποφασιστικά στο να αναπτυχθούν αντιστάσεις και αγώνες στο επίπεδο της επίθεσης που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη. Μέσα από αυτό το δρόμο θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Μέσα από αυτό το δρόμο θα πείσουμε εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, ψηφοφόρους κι οπαδούς άλλων κομμάτων, όχι να μας ψηφίσουν, αλλά να παλέψουν μαζί μας γιατί έχουμε το δικαίωμα σ' ένα καλύτερο μέλλον, γιατί μπορούμε αυτό το μέλλον να το κατακτήσουμε».