Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Παρεμβάσεις της ΝΑΣ για το μολυσμένο νερό

Το πρόβλημα με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι 14 περιοχών του Δήμου Μεσσαπίων, έχει θέσει πρόσφατα στο νομαρχιακό συμβούλιο Εύβοιας, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ραγδαία εξάπλωσή του, καθώς νέες μετρήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δείχνουν και την ύπαρξη νικελίου στο νερό του δήμου, η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) και η αντιπολίτευση (ΝΔ) στο νομαρχιακό συμβούλιο, επιχείρησαν να υποβιβάσουν την αναγκαιότητα συζήτησης επί του θέματος. Και παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει τόσες μέρες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου παραβρέθηκαν φορείς και κάτοικοι των περιοχών Αυλίδας, Ψαχνών και Νέας Αρτάκης, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία της ΝΑΣ να φέρει το θέμα στο Σώμα. Αλλωστε, το ίδιο θέμα είχε φέρει για συζήτηση η ΝΑΣ στη συνεδρίαση του προηγούμενου νομαρχιακού συμβουλίου, με το αίτημα να γίνει νέα συνεδρίαση μέσα στον Ιούλη, με πλήρεις εισηγήσεις από την πλευρά της Νομαρχίας για την κατάσταση που επικρατεί, γεγονός που δεν δικαιολογεί την άγνοια που επέδειξαν οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τότε, η επικεφαλής της ΝΑΣ, Σ. Ντούρου, επισήμανε την ανησυχία της παράταξης για τα ευρήματα του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγιναν στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσαπίων και έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου, σε τιμές που έφταναν τα 130 mg/l.

Αλλωστε τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών μετρήσεων θορύβησαν και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, η οποία έσπευσε να κοινοποιήσει το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς, αποστέλλοντας έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» (10 Ιούνη). Επίσης, η ΝΑΣ είχε ζητήσει να γίνουν πιο εξειδικευμένες μετρήσεις όχι με βάση το ολικό χρώμιο - έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα πάνε καλά, είχε αναφέρει η Σ. Ντούρου - αλλά με βάση το εξασθενές «το όριο του οποίου πρέπει να είναι μηδενικό». «Ζητάμε να σταματήσει το έγκλημα που συνεχίζεται 40 χρόνια τώρα στον Ασωπό με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΤΑ και ΝΑ που βάζουν πλάτη. Να απαιτήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να γίνουν μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο», είχε τονίζει η σύμβουλος της ΝΑΣ.

Η ΝΑΣ Ευβοίας διεκδικεί και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν για:

  • Μετρήσεις για το εξασθενές χρώμιο σε όλο το δίκτυο του νερού και σε όλες τις γεωτρήσεις.
  • Αμεση λήψη μέτρων για καθαρό νερό στις περιοχές που καταγράφεται εξασθενές χρώμιο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.
  • Ανάθεση μελέτης απορρύπανσης των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από δημόσιο φορέα.
  • Προληπτική εξέταση των κατοίκων και εργαζομένων για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους από τοξικές ουσίες.Τα έξοδα να αναλάβουν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες και το κράτος με νομοθετική ρύθμιση.
  • Να γίνει έλεγχος και καταγραφή από τις δημόσιες και νομαρχιακές υπηρεσίες, ποιες είναι οι ρυπαίνουσες επιχειρήσεις στον νομό και πώς ρυπαίνουν καθώς και πώς παρακολουθούνται. Σε όποιες επιχειρήσεις δόθηκαν άδειες τελικής διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων, να γίνει ανάκληση και επανεξέταση αδειών. Στις επιχειρήσεις που έχουν δοθεί άδειες προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων ή μη στερεών αποβλήτων, να αρθούν άμεσα οι άδειες.
  • Να γίνει έλεγχος στα αγροτικά και διατροφικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί αποζημίωση αγροτών - κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί ζημιές. Να κατασκευαστεί κεντρική μονάδα διυλιστηρίου (και όχι τοπικά ταχυδιυλιστήρια).

Επίσης, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της αγωνιστικής επαγρύπνησης, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ των Δήμων Μεσσαπίων, Νέας Αρτάκης και Αυλίδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ