Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Οι «ζυμώσεις» στο γερμανικό Τύπο

Η κατασκευή του δικτύου DESERTEC μόνον απαρατήρητη δεν πέρασε από τον γερμανικό Τύπο, που αντιμετωπίζει το σχέδιο με ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις... Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ημερήσια εφημερίδα HANDELSBLATT:

«Μολονότι οι τεχνικές δυσκολίες επιλύθηκαν, οι χώρες της βόρειας Αφρικής δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν πρότυπα πολιτικής σταθερότητας. Ομως, αυτό ισχύει για αρκετές απ' τις χώρες - προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου και απ' τις οποίες σήμερα εξαρτόμαστε. Η ΕΕ θα έκανε καλά να εντατικοποιήσει τις σχέσεις της με τις χώρες του Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική) και ιδιαίτερα να προωθήσει την ιδέα της γενικευμένης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις ερήμους. Βέβαια, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε πως όλη η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται η Ευρώπη θα μπορούσε να έρθει απ' τη Σαχάρα μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στις ερήμους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Ετσι και αλλιώς, πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια. Η σημασία των υδρογονανθράκων θα μειωθεί και θα επικρατήσει ολοένα και περισσότερο η γενικευμένη αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, μέρος της οποίας θα είναι η ριζική ανακατασκευή ενός ενεργειακού δικτύου που θα μπορούσε εύκολα να τροποποιηθεί και να συμπεριλάβει την διοχέτευση ηλιακής ενέργειας απ' το νότο. Ενδέχεται έτσι να πιάσουν, μία φορά, τόπο οι φοροαπαλλαγές προς τις εταιρείες, αν και επί του παρόντος εμείς στη Γερμανία δίνουμε ετησίως δισεκατομμύρια δολάρια για την εσωτερική παραγωγή ηλιακής ενέργειας με παράλογα χαμηλή ανταποδοτικότητα».

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Γερμανίας» σχολίασαν:

«Βεβαίως δεν είναι μόνον οι οικολογικές ανησυχίες που έχουν οδηγήσει αρκετές μεγάλες εταιρείες να ενταχθούν στο πρόγραμμα Desertec. Αν και η προβολή μιας φιλικής προς το περιβάλλον εταιρικής εικόνας δεν είναι και ο πλέον καθοριστικός παράγοντας, εντούτοις, κάτι τέτοιο δε θα έκανε καθόλου κακό σε εταιρείες όπως η RWE που «ανησυχεί» για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ή η κατασκευάστρια (μεταξύ άλλων...) πυρηνικών αντιδραστήρων Siemens. Ομως το σχέδιο Desertec στέλνει και ένα άλλο ισχυρό μήνυμα: οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν μόνον οικολογικό αλλά και οικονομικό νόημα...»

Η εφημερίδα «Die Tageszeitung»:

«Υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς (για το Desertec) από τουλάχιστον μία άποψη: Τα σχέδια αυτά για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αφρική δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να δώσουν το άλλοθι για την υποβάθμιση των πολιτικών προώθησης της εσωτερικής παραγωγής ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό...Γιατί, μεταξύ άλλων, άσχετα με το πόσο καυτός είναι ο ήλιος στη Σαχάρα, το κόστος μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας θα είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί».

Η ημερήσια Die Welt :

«Τα ηλιακά πάνελ εγκαταστάθηκαν στις οροφές γερμανικών κτιρίων το 2008 δημιουργώντας 10 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές, εξαιτίας του όρου που υποχρεώνει την αγορά της παραγόμενης απ' τον ήλιο ηλεκτρενέργειας να διατίθεται σε υψηλότερη τιμή - φιξ από τις τιμές που επικρατούν στις αγορές ενέργειας. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να σώσουμε επιχειρήσεις όπως οι Karstadt, Quelle και η Opel με μιας. Αλλά αυτά τα χρήματα, που κατέληξαν τελικά στα χέρια δισεκατομμυριούχων πράσινων βιομηχάνων ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, μετά βίας συντέλεσαν στην αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πάντως, η παραγωγή ηλεκτρενέργειας από τον ήλιο στις ερήμους θα είναι φθηνότερη και περισσότερη. Αλλά, το «ηλιακό» λόμπι στη Γερμανία προφανώς θέλει να πείσει τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους καταναλωτές ότι η ηλιακή ενέργεια είναι καλή, όταν αυξάνεται η παραγωγή της στο εσωτερικό της χώρας με τις απαραίτητες, βεβαίως, κρατικές επιδοτήσεις, αλλά κακή όταν προέρχεται από αναπτυξιακά σχέδια που ωφελούν τους φτωχούς στην Αφρική... Αφού όμως τα πράγματα είναι τόσο απλά, γιατί οι χώρες με πολλή ηλιακή ακτινοβολία κτίζουν ακριβούς και επικίνδυνους πυρηνικούς σταθμούς, αντί να επενδύσουν σ' αυτή την απλή τεχνολογία;»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ