ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού του Πακιστάν στη χώρα και δη στις περιοχές των φυλών, με την κυβέρνηση να επικαλείται την «εκκαθάριση της χώρα από τους Ταλιμπάν και την τρομοκρατία», σύμφωνα και με τις αμερικανικές εντολές. Χτες οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με «δυνάμεις των Ταλιμπάν», τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βορειοδυτικά της χώρας κοντά στο Καρ, με το στρατό να υποστηρίζει ότι «όλοι οι νεκροί ήταν αντάρτες». Ακόμα τρεις αστυνομικοί των αυτόνομων περιοχών των φυλών έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση «ανταρτών» στην περιοχή Μπαχούρ.
Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν ανοίγει η συζήτηση για την επιστροφή των δύο εκατομμυρίων προσφύγων της κοιλάδας Σουάτ, με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να δηλώνει ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα είναι δυνατή η σταδιακή επάνοδος κατοίκων στα σπίτια τους. Ακόμα και ο ΟΗΕ στις δηλώσεις του προειδοποιεί ότι η επιστροφή θα πρέπει να είναι «οικειοθελής και όχι βεβιασμένη», δεδομένου ότι εξακολουθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι από την πλευρά του επιμένει ότι ο στόχο των επιχειρήσεων στη Σουάτ «επετεύχθη» και δεν υφίσταται κανένας πλέον κίνδυνος για τους αμάχους, χωρίς όμως να πείθει...
Πολεμική ατμόσφαιρα συνεχίζεται και στο Αφγανιστάν, όπου σε συγκρούσεις κατοχικών στρατευμάτων και «Ταλιμπάν», στην επαρχία Γκάζνι, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 22 νεκροί, φερόμενοι ως «αντάρτες», ενώ συνεχίζεται η προέλαση αμερικανικών και βρετανικών κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ και τη γύρω περιοχή, με στόχο τον «καθαρισμό τους από τους ενόπλους... Ο Βρετανός πρωθυπουργός από τη Σύνοδο των G8 στην Ιταλία όπου βρίσκεται χαρακτήρισε τις συνθήκες υπό τις οποίες μάχονται τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ως ιδιαίτερα σκληρές, καλώντας και την «υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, διοικητής Τζιαμπάολο ντι Πάολα, ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν δε βασίζονται σε ένα «ενίαιο ιμπεριαλιστικό - ηγεμονικό σχέδιο», αλλά στη «δέσμευση» που έχει αναλάβει η «συμμαχία» για τη «διεθνή ασφάλεια», υποστηρίζοντας, δήθεν, ότι αν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θελήσει οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη χώρα.