Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μεγάλη υποχώρηση 7,2% το Μάη

Στο 8,7% η πτώση της παραγωγής στο πεντάμηνο

Νέα μεγάλη πτώση 7,2% παρουσίασε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή το μήνα Μάη του 2009, η οποία αντανακλά την εντυπωσιακή υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης στην αγορά. Παρά ταύτα, οι τιμές των ειδών διατροφής - και των μεταποιημένων - συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, γεγονός που σημαίνει ότι παρά την υποχώρηση της παραγωγής και της ζήτησης, η κερδοσκοπική πρακτική των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχουν την αγορά συνεχίζεται αμείωτη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το διάστημα Μάης 2009 προς Μάη 2008 σημείωσε υποχώρηση κατά 7,2%, έναντι μείωσης 6,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση της παραγωγής βιομηχανικών εμπορευμάτων από τη σύγκριση των μέσων δεικτών. Ειδικότερα, την περίοδο Γενάρης - Μάης 2009 προς την περίοδο Γενάρης - Μάης 2008, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 8,7%, έναντι μείωσης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007.

Οι επιμέρους τομείς της βιομηχανίας σημείωσαν τις ακόλουθες μεταβολές:

  • Η παραγωγή Ορυχείων - Λατομείων παρουσίασε μείωση 10,5%, η οποία αποδίδεται στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και της παραγωγής άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
  • Η παραγωγή της Μεταποιητικής Βιομηχανίας παρουσίασε μείωση 7,3%, η οποία οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, δερμάτων και ειδών υπόδησης, βασικών μετάλλων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων, μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού και επίπλων.
  • Η παραγωγή Ηλεκτρισμού παρουσίασε μείωση 7,2%.
  • Η παραγωγή Νερού υποχώρησε κατά 0,5%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ