Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΩΝΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Εσωτερικός κανονισμός» προς... συμμόρφωσιν μαθητών

Μετά τον απαράδεκτο και κατάπτυστο εσωτερικό κανονισμό που προωθήθηκε στο 5ο ΕΛ Νίκαιας με τους «22 όρους» προς συμμόρφωση των μαθητών μέσα στο σχολείο, σειρά έχει το Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Στην Ιωνίδειο Σχολή έχει διανεμηθεί στους μαθητές ένας διαφορετικός μεν, αλλά το ίδιο απαράδεκτος εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου.

Οπως αναφέρεται στο αντί - προλόγου, σημείωμα του εσωτερικού κανονισμούσκοπός αυτού είναι για να ενημερώσει για «τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν στο σχολείο». Προβλέπεται επίσης ότι «μετά την είσοδο του καθηγητή στην τάξη κανένας μαθητής δε θα γίνεται δεκτός στο μάθημα» και ότι οι μαθητές που χάνουν την πρώτη διδακτική ώρα «η είσοδός τους στην τάξη θα γίνεται μόνο με σημείωμα που θα παίρνουν από τη Διεύθυνση».

Ο «εσωτερικός κανονισμός» θίγει επίσης και το ζήτημα της ομαδικής απουσίας των μαθητών από το σχολείο. Ετσι, σε καμία περίπτωση «δε θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες μαθητών όταν οφείλονται σε ομαδική, κατά την κρίση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο».

Βέβαια και σε άλλο σημείο του κανονισμού αναφέρεται στη «Διαγωγή Μαθητών» και τη συμπεριφορά των μαθητών που «με οποιονδήποτε τρόπο εκδηλώνεται μέσα ή έξω από το σχολείο με πράξεις ή παραλείψεις, συνιστά τη διαγωγή τους»! Στον ίδιο κανονισμό προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» αφιερώνουν τετρασέλιδο με οδηγίες σε περίπτωση σεισμού!

«Από το πρώτο κιόλας άρθρο μιλά για πειθαρχία, ενώ στο τρίτο για υπακοή στους καθηγητές», μας λέει ο Φάνης Κούβαρης , μαθητής της Γ' Λυκείου στην Ιωνίδειο Σχολή σχολιάζοντας τον κανονισμό. Τονίζει επίσης ότι οι μαθητές τον έχουν καταδικάσει γιατί «αν τον δεχτούμε είναι σαν να δεχόμαστε ένα νέο νομοθετικό όργανο που μπορεί στη συνέχεια να επιβάλει σκληρότερα μέτρα. Μέσα στον κανονισμό αναφέρεται αρκετές φορές ο σύλλογος των καθηγητών, μειώνοντας συγχρόνως τα συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων, το σύλλογο γονέων και τη σχολική επιτροπή». Ο,τι αφορά το άρθρο για τη διαγωγή τονίζει ότι «η διαγωγή του μαθητή θα κρίνεται από τις πράξεις του μέσα και έξω από το σχολείο, που σημαίνει ότι θα χωρίσει τους μαθητές σε αγωνιστές με μειωμένη διαγωγή και τους υπόλοιπους με κοσμιοτάτη διαγωγή. Ο,τι αφορά τα περί σεισμών που αναφέρονται είναι για να θολώσουν τα μάτια των μαθητών».

«Θυμίζει περισσότερο ζωή σε στρατώνα και όχι σε σχολείο και αυτό γιατί περιορίζει την έννοια της σχολικής ζωής», μας είπε στη συνέχεια ηΕλένη Γεωργάκη, μαθήτρια Γ' Λυκείου στην Ιωνίδειο Σχολή επισημαίνοντας: «Ρυθμίζει την ώρα που πρέπει να βρισκόμαστε στο σχολείο, την ώρα αποχώρησης κ.ά., προβλέποντας και ποινές σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών. Το πλαίσιο αυτό των κανονισμών θίγει υποτυπώδη ζητήματα μετατρέποντας τα παιδιά σε ρομποτάκια που πρέπει να κάνουν τις συγκεκριμένες κινήσεις, χωρίς δικαιώματα αλλά μόνο με υποχρεώσεις. Φυσικά, δε θίγεται τίποτα σχετικό με τις μαθητικές κοινότητες, τις γενικές συνελεύσεις που αποτελούν τα συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών και ούτε προβλέπει τον τρόπο δράσης τους».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ