Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Προϋπολογισμός 2001
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Προσπάθεια συσκότισης και εξωραϊσμού

Στην επιτάχυνση των ρυθμών «Ανάπτυξης» (αύξηση του ΑΕΠ 5% το 2001) τις «παροχές» -κοροϊδία στα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και την «ιστορικότητα» του νέου προϋπολογισμού,  επειδή δε θα καταρτίζεται στο εξής σε δραχμές, έριξε χτες το βάρος  ο υπουργός

Με βαρύγδουπες φράσεις- όπως «ιστορικός» επειδή στους επόμενους εξαφανίζεται το εθνικό μας νόμισμα (η δραχμή) και θα καταρτίζεται μόνο σε Ευρώ- παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2001, που το απόγευμα κατατέθηκε και στη Βουλή. Ο υπουργός, δεν απέφυγε ούτε αυτή τη φορά, να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, εμφανίζοντας και αυτό τον προϋπολογισμό, σαν «φιλολαϊκό».

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός, αφού υποστήριξε πως «τα τελευταία 2 με 3 χρόνια υπήρξε ανακατανομή εισοδήματος (υπέρ των χαμηλόμισθων) μέσω της φορολογίας» και ότι «αυτά είναι οι πράξεις του ΠΑΣΟΚ» (!) στη συνέχεια μοίρασε υποσχέσεις για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών» το 2001 και προσπαθώντας να αποδείξει τη φροντίδα της κυβέρνησης στους οικονομικά ασθενέστερους, επανέλαβε τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα επιδόματα που θα δοθούν στους χαμηλόμισθους (ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης κλπ.).

Εφόσον η αποτίμηση των πεπραγμένων της αντιλαϊκής πολιτικής βρίσκει τέτοια λεκτικά σχήματα, εύκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη γλοιώδη προσπάθεια εξωραϊσμού και συσκότισης που επιχειρήθηκε για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί στην «εντός ΟΝΕ εποχή». Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να επικαλύψει τα πάντα στο όνομα της «ιστορικότητας» του νέου προϋπολογισμού μιας και σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι «ο πρώτος σε ευρώ και ο τελευταίος σε δραχμές, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και ο πρώτος πλεονασματικός των τελευταίων 35 χρόνων». Με αυτό το ερμηνευτικό περίβλημα ο Παπαντωνίου προχώρησε στη σχετική ατάκα αναφωνώντας «ζούμε χωρίς δανεικά» (!), αποσιωπώντας βέβαια την τεράστια διόγκωση του δημοσίου χρέους που σημειώθηκε στα περασμένα χρόνια.

Σκιαγραφώντας τους στόχους του νέου προϋπολογισμού και κάνοντας επιλεκτικό απολογισμό για την εκτέλεση του φετινού, ο υπουργός είπε ότι:

  • το πλεόνασμα για το 2001 θα φτάσει σε 210 δισ. δραχμές (0,5% του ΑΕΠ). Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «επίτευγμα» του πλεονάσματος εσόδων στο φετινό προϋπολογισμό που αναμένεται να ξεπεράσουν το στόχο κατά 700 δισ. δραχμές, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο «δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής» με την «ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ και την υλοποίηση του ΤΑΧΙS».
  • ο «ρυθμός ανάπτυξης» για το 2000 θα διαμορφωθεί σε 4,1% (έναντι πρόβλεψης 3,7%).
  • ο πληθωρισμός, σε μέσα επίπεδα για φέτος αναμένεται στο 2,7%- 2,8%,
  • το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2000 «θα είναι 8% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης 1,2%)».
H εποχή της ΟΝΕ

Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2001 θα επιταχυνθεί ο ρυθμούς «ανάπτυξής» της και η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 5%. «Ανάπτυξη» που βέβαια δεν αφορά τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της λαϊκής οικονομίας. Το ζήτημα όμως είναι ο κατευνασμός των αναμενόμενων αντιδράσεων και το λόγο εδώ έχουν τα ιδεολογήματα της δήθεν σταθερότητας, του δήθεν χαμηλού πληθωρισμού και των άλλων εφευρετημάτων της πλουτοκρατίας. Ετσι η εμπέδωση της «οικονομικής σταθερότητας» και η... «ισχυρή κοινωνική διάσταση» αποτελούν για την κυβέρνηση Σημίτη τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2001. Ο υπουργός απέφυγε να πει έστω και μια λέξη για τη μεγάλη υποχώρηση του Ευρώ, την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, την ισοτιμία του δολαρίου και τη μεταφορά πλούτου μέσω της διακύμανσης των νομισμάτων...

«Ισχυρή κοινωνική διάσταση» για την κυβέρνηση σημαίνει «παροχές» 450 δισ. δραχμών, με τον Γ. Παπαντωνίου να δηλώνει: «Προκαλώ οποιονδήποτε να διαψεύσει ότι υπήρξε άλλο τέτοιο πακέτο για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων». Πρόκειται για τις παροχές - κοροϊδία του φορολογικού νομοσχεδίου και για κάποια ψήγματα επιστροφής χρημάτων σε κοινωνικές κατηγορίες, μετά τη ληστρική μεταφορά πλούτου στις τσέπες του κράτους και της πλουτοκρατίας.

Η αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 30% σημαίνει αυξήσεις από 1.569 δρχ, ως 6.265 δρχ. το πολύ. Χρειάζεται βέβαια αρκετό θράσος για να ισχυριστεί κανείς ότι η «εισοδηματική πολιτική του 2001 καλύπτει τον πληθωρισμό και εξασφαλίζει για τους εργαζόμενους ουσιαστική συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ». Κι όμως, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Σημίτη το αποτόλμησε, παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ίδιος η αύξηση στους μισθούς θα είναι 2,2%, ο μέσος πληθωρισμός επίσης 2,2% και ο ρυθμός «ανάπτυξης» 5%. Την ίδια στιγμή ο ίδιος και τα οικονομικά υπουργεία επαίρονται για αύξηση το 2001 των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 8,2%, δηλαδή στα 12,6 τρισ. δρχ. με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνουν κατά 8,1%.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος γίνεται λόγος για μείωσή του στο 98,9% του ΑΕΠ, ενώ το ύψος των τόκων υποτίθεται ότι θα υποχωρήσει στο 7,5% του ΑΕΠ από 8,3% φέτος. Αυτά και ούτε κουβέντα για τη μεγάλη χρονική επιμήκυνση του χρέους με τις υπερδεκαετείς εκδόσεις ομολόγων που έγιναν και που θα αρχίσουν να πληρώνονται μετά το έτος 2008...

Μεγάλη αύξηση 10,3% προβλέπεται για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως κατ' ευφημισμόν ονομάζονται τα έργα που ενδιαφέρουν τις πολυεθνικές εταιρίες της ΕΕ. Οι δαπάνες του «εθνικού σκέλους» του ΠΔΕ θα αυξηθούν κατά 150 δισ. δραχμές και αυτές αφορούν την Ολυμπιάδα του 2004...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ