Το Ελληνικό Φεστιβάλ ανακοίνωσε τις πρώτες παραστάσεις που θα παιχθούν στο «Σχολείον». Συγκεκριμένα στις 9,10/6 (9 μ.μ.) θα παρουσιαστεί το έργο του Σάκη Σερέφα «Σεμινάριο βλακείας», από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το θίασο «Commedia». Σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική Κίμωνα Χυτήρη, φωτισμοί Σάκη Μπιρμπίλη, video Μάνου Αρβανιτάκη, φωτογραφίες Ορφέα Εμιρζά, μουσικός αυτοσχεδιασμός Νίκου Τουλιάτου. Τον «εισηγητή» υποδύεται ο Δημήτρης Πιατάς. Το «Σεμινάριο βλακείας» ή «Οι βλαβερές συνέπειες της βλακείας», είναι ένα σκωπτικό κείμενο μεταξύ τραγικού και κωμικού. Στο ιδιωτικό κολέγιο «Stupidity» παραδίδονται σεμινάρια βλακείας. Ο «εισηγητής» του τελευταίου σεμιναρίου υπερασπίζεται τη βλακεία ως αντίδοτο στην «ευφυΐα» της εποχής μας, με σπαρταριστά παραδείγματα βλακώδους συμπεριφοράς, από την καθημερινότητα αλλά και την παγκόσμια ιστορία, με αναφορές στους Ρόμπερτ Μούζιλ, Ναπολέοντα και... Μπαγκς Μπάνι. Ο «εισηγηγτής» υποστηρίζει τις απόψεις του, ανακαλώντας βιώματά του, καθώς στη βλακεία των άλλων αντιτάσσει τη δική του, αφού η τετράγωνη «λογική» δεν αποδίδει πάντα.
Μότο του έργου είναι η αραβική παροιμία: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα αρκεί να μη γίνεται κατάχρησή της». Ο Σ. Σερέφας δηλώνει: «Σε έναν κόσμο όπου τα μεγαλύτερα εγκλήματα γεννιόνται μέσα σε μυαλά ανθρώπων που συχνά διακρίνονται για την ευφυΐα τους και περιτριγυρίζονται από συμβουλευτικά μυαλά, γερά σπουδαγμένα, γκόλντεν μπόις και θινκ τανκς, μια πρέζα βλακείας μέσα στον υπερνού τους θα έκανε τις ζωές μας πιο νηφάλιες. Σε μια καθημερινότητα που ο καθένας τη βιώνει αλληθωρίζοντας προς τις ζωές των άλλων, μια τζούρα βλακείας θα μας έφερνε πια κοντά στον εαυτό και στις ανάγκες μας».
Στις 11, 12, 13/6 (9 μ.μ.) η «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης» θα παρουσιάσει το θεματολογικά και δραματουργικά ενδιαφέρον έργο του Ζοέλ Πομμερά «Οι έμποροι», σε μετάφραση - σκηνοθεσία - ηχητικό σχεδιασμό Γιάννη Λεοντάρη, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Καβαλιώτη, φωτισμούς Χρήστου Γιαλαβούζη, που παρουσιάστηκε με επιτυχία το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη. Παίζουν: Δημήτρης Βάρκας, Ελένη Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Νίκος Λύτρας, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Εφη Σταμούλη. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο, μιλά για την εποχή μας με τη γλώσσα της εποχής μας, για την εργασία, την ανεργία ως κοινωνικό και υπαρξιακό πρόβλημα, τη μοναξιά, τη φιλία, για τις «φυγές» από την πραγματικότητα. Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, «πρόκειται για μια «παραβολή, τον τίτλο της οποίας φωτίζει με τα λόγια του ένα από τα πρόσωπα του έργου: "Είμαστε ακριβώς σαν τους εμπόρους, μοιάζουμε με τους πωλητές. Πουλάμε την εργασία μας, πουλάμε το χρόνο μας. Ο,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Το χρόνο της ζωής μας. Την ίδια τη ζωή μας. Είμαστε έμποροι της ζωής μας"».
Το Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσει στο πρόγραμμά του και εκθέσεις. Η αρχή γίνεται με την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπουρνιά «Still(s)», στο γκαράζ του χώρου Δ' στην Πειραιώς 260, που εγκαινιάζεται στις 12/6 (9 μ.μ.) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12/7 (επισκέψιμη όλες τις ημέρες των παραστάσεων από 8 μ.μ.). Η έκθεση περιλαμβάνει 30 μεγάλα φωτογραφικά έργα που με «κινηματογραφικά» δραματική ένταση απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας. Οι φωτογραφίες του Γ. Μπουρνιά με την αφαιρετικότητά τους εκφράζουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η αστική αρχιτεκτονική, η τάξη και α-ταξία μέσα σ' αυτήν, μέσα από το «παιχνίδι» του καλλιτέχνη με το φως και τη σκιά θυμίζουν κινηματογραφική ταινία.