Αεροσκάφος τύπου «ATR 42» που εκτελούσε πτήση για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, από Ρώμη προς Πρίστινα, συνετρίβη, σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού στη Ρώμη. Το αεροσκάφος χάθηκε χτες, γύρω στις 12.30 τοπική ώρα, από τα ραντάρ ενώ πετούσε 10 έως 20 χλμ από το αεροδρόμιο της Πρίστινας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 21 άτομα και τρία μέλη του πληρώματος.
Λίγη ώρα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροσκάφους, τρία ΝΑΤΟικά ελικόπτερα της δύναμης «ΚΦΟΡ» στάλθηκαν αρχίζοντας να χτενίζουν την περιοχή. Εως τις 17.00 τοπική ώρα δεν είχαν βρεθεί ίχνη του, αλλά η είδηση συντριβής του αεροσκάφους επιβεβαιώθηκε γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) από εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στη Ρώμη.
Ο διοικητής των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός, Κλάους Ράινχαρντ, δήλωσε χτες πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη κατάλληλες για την επιστροφή οποιουδήποτε αριθμού γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων, προειδοποιώντας παράλληλα το Βελιγράδι να μην αποφασίσει μία επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στην περιοχή δίχως την άδεια του ΝΑΤΟ...
Ο στρατηγός Ράινχαρντ, αν και παραδέχτηκε ότι η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει την παρουσία ορισμένων στρατιωτικών μονάδων στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις, υποστήριξε πως πρέπει να «καθυστερήσει αυτό γι' αρκετό καιρό», επικαλούμενος την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή... Οι δηλώσεις του στρατηγού Ράινχαρντ, έγιναν κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στα Τίρανα και μετά τις χτεσινές συναντήσεις του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Αμυνας, Λουάν Χατζνταράγκα.
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, «ξαναχτύπησε», επαναφέροντας με χτεσινές δηλώσεις του την επιθυμία του για αποσκίρτηση της Δημοκρατίας από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Το «άλλοθι» και αυτή τη φορά ήταν η κυβέρνηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο Μ. Τζουγκάνοβιτς, που επέστρεψε την περασμένη βδομάδα από επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε πως αν και κατανοεί «τις απαιτήσεις της Δύσης να παραμείνει το Μαυροβούνιο εντός του πλαισίου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας», εντούτοις, «πρέπει να παρακολουθώ τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου που είναι η εκδημοκρατικοποίηση, η οικονομική ευημερία και η ολοκλήρωση». Ο ίδιος εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς, χαρακτηρίζοντάς τον πολεμοκάπηλο, ισχυριζόμενος πως «λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική τάση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας πέμπτος βαλκανικός πόλεμός...».