Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Αφέθηκε ελεύθερος ο Σύρος πρόσφυγας

Αλλοι 70 μετανάστες παραμένουν κρατούμενοι προς απέλαση. Συλλαλητήριο χτες το βράδυ στο κέντρο της πόλης

Ελεύθερος αφέθηκε χτες το μεσημέρι ο Σύρος πολιτικός πρόσφυγας Σουλεϊμάν Ντακντούκ, που είχε συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της απέλασης. Σε μήνυμά του, που διαβάστηκε χτες το βράδυ στη συγκέντρωση συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγοράς των Χανίων, τόνισε ότι στήριγμά του μέσα στο κρατητήριο αποτέλεσε η αλληλεγγύη όλων όσοι του συμπαραστάθηκαν.

Επίσης απηύθυνε προσκλητήριο αγώνα για τους άγνωστους μετανάστες που κρατούνται ακόμα στην Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού Χανίων και πρόκειται ν' απελαθούν. Γι' αυτούς που κρατούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες, γι' αυτούς που μέσα από τα κρατητήρια δεν ακούγεται η φωνή και το ουρλιαχτό τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ντακντούκ είχε συλληφθεί στις 27 Οκτώβρη μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, όπου είχε πάει για να του χορηγηθεί μια εξουσιοδότηση που χρειαζόταν ο λογιστής του. Οπως τόνιζαν σε κοινή τους ανακοίνωση πολιτικές και μαζικές οργανώσεις, «η σύλληψή του δεν είναι ένα "τυχαίο γεγονός" ούτε είναι τυπική. Εχουν προηγηθεί κι άλλες συλλήψεις - απελάσεις, επιχειρήσεις - "σκούπα" και απ' ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσουν και νέες. Εντάσσεται σ' ένα γενικότερο κλίμα σκλήρυνσης της στάσης της κυβέρνησης και του κράτους συνολικά απέναντι στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Αυτή η στάση δεν μπορεί παρά να συνδέεται άμεσα με τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται σήμερα και φυσικά με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, της τρομοκρατίας οποιουδήποτε, ντόπιου ή ξένου, αντιστέκεται σε αυτήν την πολιτική, αμφισβητεί και συνεχίζει να διεκδικεί».

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Νομού Χανίων, κρατούνται 70 μετανάστες που ...περισυνελέγησαν σε επιχειρήσεις - «σκούπα» και αναμένεται να απελαθούν από τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό της σκλήρυνσης της στάσης των ελληνικών αρχών απέναντί τους αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ παλιότερα ήταν ανεκτικές σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα αιτήσεις παραμονής στη χώρα μας, τώρα επικρατεί καθεστώς «μηδενικής ανοχής». Γι' αυτούς «εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή η πικρή αλήθεια του ξένου εργάτη, που είναι ανεκτός μόνο όταν δουλεύει με το στόμα κλειστό, χωρίς να διαμαρτύρεται, ανασφάλιστος, με χαμηλά μεροκάματα, συμβάλλοντας κι αυτός, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, στο μικρό οικονομικό "θαύμα" της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων».

Η χτεσινή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες Χανιώτες, ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς και αφού διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξαν πάλι στην ίδια πλατεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολιτικές και μαζικές οργανώσεις, που με προκήρυξή τους απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωση του Σ. Ντακντούκ. Πρόκειται για τις ΝΕ του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, του ΝΑΡ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Σύρων Μεταναστών, την ΕΛΜΕ Χανίων, την Επιτροπή κατά των Βάσεων, τη ΔΗΚΕΒΕ, το ΜΕΡΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ