Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Εισαγγελική εντολή για κατασκευή ενόχων

Η περίπτωση της Κέρκυρας αποκαλύπτει το μένος του κεφαλαίου και των κομμάτων του για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες

Η μαζικότητα, η συνέπεια και η απήχηση των κινητοποιήσεων του ταξικού κινήματος έχει φοβίσει την εργοδοσία, τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους
Η μαζικότητα, η συνέπεια και η απήχηση των κινητοποιήσεων του ταξικού κινήματος έχει φοβίσει την εργοδοσία, τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους
Σε «κυνηγούς κεφαλών» στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ξεκάθαρο στόχο να ασκήσουν τρομοκρατία στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, έχει μετατρέψει τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα η επικίνδυνη εντολή Σανιδά σχετικά με τα «Τζάμπο». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εισαγγελίας Κέρκυρας, με εντολή της οποίας ο κομμουνιστής πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού Παναγιώτης Μπάνος κλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ να δώσει εξηγήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα, σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο για τα «Τζάμπο».

Το ιστορικό της συνδικαλιστικής δίωξης είναι αποκαλυπτικό:

  • Στις 31 Γενάρη 2009, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, με κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, διοργανώνουν κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής «Τζάμπο» στην περιοχή Κατσιμίδη της Κέρκυρας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.
  • Την ίδια ακριβώς μέρα, μισή ώρα μετά την έναρξη της κινητοποίησης, ο υπεύθυνος του καταστήματος, ακολουθώντας της εντολές της διοίκησης της πολυεθνικής, κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, ισχυριζόμενος ότι οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος.
  • Την ίδια μέρα, αστυνομικός του Τμήματος Κέρκυρας, που βρίσκονταν σε υπηρεσία την ώρα την κινητοποίησης, κατέθεσε γραπτά στην υπηρεσία του ότι οι διαδηλωτές ουδέποτε απέκλεισαν το κατάστημα της «Τζάμπο». Κατέθεσε επίσης ότι οι διαδηλωτές απλά φώναζαν συνθήματα, «η είσοδος ήταν ελεύθερη για τους πελάτες (...) σε καμιά περίπτωση οι διαδηλωτές δεν εναντιώθηκαν σε βάρος των πελατών ή των εργαζομένων του καταστήματος».
  • Στις 10 Μάρτη 2009, η αντεισαγγελέας Κέρκυρας Στυλιανή Στόγια συνέταξε γραπτή εντολή προς τον διευθυντή του ΑΤ Κέρκυρας, ζητώντας να διερευνηθούν οι πράξεις της «(1) Δυσφήμησης Ανωνύμου Εταιρείας (2) Διατάραξης οικιακής ειρήνης (άγνωστοι δράστες)». Στην εισαγγελική εντολή γράφονταν επί λέξει: «Παρακαλούμε να ενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να ληφθούν ενδεικτικά καταθέσεις μετά όρκου ενός υπαλλήλου της εταιρείας (του συγκεκριμένου καταστήματος) και ενός πελάτη (αν είναι δυνατόν να βρεθεί) που τη συγκεκριμένη ημέρα (σ.σ. 31/1/2009) ήταν εκεί, και να διαπιστωθεί, όσον αφορά στη β' πράξη (σ.σ. διατάραξη οικιακής ειρήνης), αν είναι αληθή τα καταγγελλόμενα ενόψει και της αντίθετης κατάθεσης του αστυνομικού. Να ληφθούν άνευ όρκου καταθέσεις των συνταξάντων την από 21/1/2009 επιστολή του Κερκυραϊκού Συνδέσμου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατ' άρθρ. 31 παρ. 2 ΚΠΔ, καθώς και τυχόν προτεινομένων από αυτούς μαρτύρων. Εφαρμογή της ΚΠΔ 243 παρ. 3, εάν χρειαστεί».
Κρίκος η εντολή Σανιδά

Τι μεσολάβησε από τη μέρα της κινητοποίησης και τη μήνυση της πολυεθνικής, μέχρι την εντολή της Εισαγγελίας; Μεσολάβησε η εντολή Σανιδά στις 16 Φλεβάρη 2009, με την οποία απευθυνόταν και προς την Εισαγγελία Κέρκυρας και ζητούσε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν και να ποινικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος έξω από τα «Τζάμπο». Είναι η ίδια εντολή, στην οποία οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαρακτηρίζονταν «τελεσθέντα εγκλήματα», δίνοντας κατεύθυνση στις εισαγγελικές αρχές να αντιμετωπίσουν ανάλογα οποιαδήποτε διαδήλωση είχε σαν αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.

Ακολουθώντας την εντολή Σανιδά και χωρίς να έχει το παραμικρό άλλο στοιχείο, αφού ακόμα και η κατάθεση του αστυνομικού υπηρεσίας ήταν αρνητική ως προς την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος, η Εισαγγελία ζήτησε από την Αστυνομία, πάση θυσία, να στοιχειοθετήσει «εγκληματική πράξη» από την πλευρά των διαδηλωτών, όπως απαιτεί για λογαριασμό της πολυεθνικής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Γι' αυτό ζητάει να βρεθούν μάρτυρες (ένας από το κατάστημα και ένας πελάτης), προφανώς για να πουν άλλα από αυτά που κατέθεσε ακόμα και η Αστυνομία.

Γι' αυτό ζητάει να περάσει από το Τμήμα και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αφού η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση είχε εκδώσει στις 21 Γενάρη 2009 ανακοίνωση για τα «Τζάμπο» και η Εισαγγελία φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει από εκεί το κουβάρι των εμπλεκόμενων στην κινητοποίηση έξω από το κατάστημα. Προσπαθεί, δηλαδή, να ποινικοποιήσει ακόμα και την ανακοίνωση του Σωματείου, επιχειρώντας παράλληλα να αποσπάσει από τον πρόεδρο συγκεκριμένα ονόματα, για να προσωποποιήσει τη δίωξη, όπως απαιτεί η πολυεθνική και ο προϊστάμενος Σανιδάς!

Τιμωρία και στην κάλπη

Η περίπτωση της Κέρκυρας, οι 48 αγωγές και μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος αγωνιστών του ταξικού κινήματος, η καταδίκη της προέδρου των Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας και οι αλλεπάλληλες κλήσεις σε απολογία δεκάδων στελεχών του ταξικού κινήματος για την υπόθεση των «Τζάμπο», δείχνουν ότι η παρέμβαση Σανιδά κάθε άλλο παρά τυχαία και «αυθόρμητη» ήταν. Ολα τα στοιχεία και οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δρα με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, η οποία, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που δρουν μέσα από τις γραμμές του.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου) χαρακτήρισε υποτιμητικά «μελό» την υπόθεση των διώξεων στα «Τζάμπο», καθώς και το ότι το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταδικάσει ούτε στα λόγια την παράβαση Σανιδά και τη βιομηχανία των συνδικαλιστικών διώξεων, δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στρατηγική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στο χτύπημα του ταξικού κινήματος, συνολικά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Για τους εργαζόμενους, και αυτή η εξέλιξη πρέπει να σημάνει συναγερμό μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών. Μόνο η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί να θωρακίσει τους αγώνες τους, τα δίκαια αιτήματά τους. Να βάλει φρένο στην εργοδοτική επιθετικότητα, που σιγοντάρουν και στηρίζουν με κάθε μέσο τα κόμματα του κεφαλαίου και οι μηχανισμοί τους, με πρώτη και καλύτερη την αστική Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ