Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζεται η κοροϊδία με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να μην πληρώσουν τίποτα. Νέα συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών, αύριο, στην Καρδίτσα

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αγροτοκτηνοτρόφων από κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΕΓΕΣ στο θέμα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και της επιβολής παράνομων χαρατσιών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βγήκε χτες και ανακοίνωσε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν στις Ενώσεις για τις δηλώσεις και πρόσθεσε πως αυτό αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κατάγγειλε χτες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως ανεύθυνο και πολιτικά κουτοπόνηρο. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση έργου, δεν έχει γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πως δεν είναι γνωστό ακόμα ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι. Κι απο κοντά βγήκε και το ΠΑΣΟΚ, που αυτό ξεκίνησε τη φάμπρικα με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ, να καταγγείλει υποκριτικά την κυβέρνηση ότι δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην πληρώσουν οι αγρότες.

Το ζήτημα είναι ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν έωλοι και δεν ξέρουν τι να πράξουν, τη στιγμή που Ενώσεις δηλώνουν ότι δεν κάνουν τίποτα τζάμπα, ενώ η κυβέρνηση δεν λύνει μια κι έξω το θέμα ώστε να αναλάβει το κράτος το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για όλους τους δικαιούχους επιδοτήσεων. Εφτασε το πράγμα, για παράδειγμα, με βάση τον τιμοκατάλογο της ΠΑΣΕΓΕΣ, για να πάρει κάποιος 510 ευρώ επιδότηση να πρέπει να πληρώσει 130,90 ευρώ χαράτσι και για 1.050 ευρώ επιδότηση να πληρώσει 238 ευρώ. Και τα χαράτσια αυτά βαραίνουν πρωτίστως τους μικρομεσαίους αγρότες, που εξαναγκάζονται να έχουν και μια εξωγεωργική απασχόληση, προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα, είτε όχι, να μην πληρώσει κανείς τα παράνομα αυτά χαράτσια. Τους καλεί επίσης να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, ετοιμάζονται συλλαλητήρια τις επόμενες μέρες ενάντια στα χαράτσια του ΟΣΔΕ, σε Λακωνία, Κέρκυρα και Φωκίδα.

Στην Καρδίτσα

Αγωνιστική συγκέντρωση, με αγροτικά μηχανήματα και συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΣΔΕ, στον Παλαμά, πραγματοποίησαν χτες αγρότες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το χαράτσι ενεργοποίησης των δικαιωμάτων καλλιέργειας που τους επιβάλλεται, οδηγώντας στην περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ έξω από τα γραφεία του Οργανισμού και προχώρησαν στον αποκλεισμό τους, απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία πλήττεται από τη συνολική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατήγγειλαν, δε, ως συνένοχη τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. Κι όρισαν νέο αγωνιστικό ραντεβού, για αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας, στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού.

Τα αιτήματα που πρόβαλαν με τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι αγρότες του Παλαμά, όπως διατυπώνονται στο χτεσινό ψήφισμα, είναι:

  • Να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ κανένας αγρότης - παραγωγός για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ.
  • Να παραιτηθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ από την ευθύνη κατάρτισης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
  • Να αναλάβει η Νομαρχία με τους Δήμους την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
  • Να τηρήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Γενάρη του 2009.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ