Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προετοιμάζουν το έδαφος για τα χειρότερα

Αναθεώρησε το σύνολο των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία η ΕΕ. Από κοινού με την κυβέρνηση «δείχνουν» ότι κυοφορούνται νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές

Το 2009 αναμένεται να σημειωθεί νέο βάθεμα της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο -4%, εκτίναξη της ανεργίας και έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αυτό επισημαίνεται στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Περαιτέρω αρνητικές είναι και οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα, καθώς προβλέπεται υποχώρηση του ΑΕΠ, άνοδος ανεργίας πλησίον του 10% και διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους. Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, επανέλαβε με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας στη χώρα μας, από 7,7% του ενεργού πληθυσμού το 2008, αναμένεται να αυξηθούν στο 9,1% το 2009 και στο 9,7% το 2010. Αλλά και αυτή η εντυπωσιακή άνοδος των δύο ποσοστιαίων μονάδων, αποδεικνύεται τελικά μετριοπαθής, σε σχέση με την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Αντίστοιχες δυσοίωνες προβλέψεις γίνονται και για την απασχόληση, η οποία, ενώ το 2008 κινήθηκε ανοδικά (+1,2%), το 2009 θα υποχωρήσει κατά 1,1% και κατά 0,1% το 2010. Εξάλλου, τα εισοδήματα των εργαζομένων προβλέπεται να υποχωρήσουν το 2009, γεγονός, το οποίο αποδίδεται στη σταδιακή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Ο βασικός λόγος βέβαια είναι ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριολεκτικά οργιάζει.

Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις του ΑΕΠ, το οποίο το 2009 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,9%, ενώ για το 2010 αναμένεται αναιμική ανάπτυξη 0,1%. Αλλά και οι προβλέψεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικές, καθώς στο προσεχές διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν και νέες περισσότερο δυσμενείς εκτιμήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόλις τον προηγούμενο Φλεβάρη, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, μιλούσαν για ρυθμό ανάπτυξης +0,2% το 2009.

Αρνητική είναι και η εικόνα για την εξέλιξη και των άλλων μακροοικονομικών δεικτών, με εξαίρεση τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να υποχωρήσει. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 5% του ΑΕΠ το 2008, θα ανέλθει στο 5,1% το 2009 και στο 5,7% το 2010. Η τάση αυτή είναι αντίστοιχη με τη γενικότερη τάση που προβλέπεται να επικρατήσει στις οικονομίες της ΕΕ, καθώς τα ελλείμματα των 27 χωρών - μελών από 2,3% του ΑΕΠ το 2008, αναμένεται να εκτιναχθούν στο 6% το 2009 και στο 7,3% το 2010. Οι συντάκτες των προβλέψεων επισημαίνουν ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών οφείλεται εν μέρει στην ίδια την οικονομική επιβράδυνση, αλλά επίσης αντικατοπτρίζει το μεγάλο εύρος των επιλεκτικών δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν για τη στήριξη του κεφαλαίου επιδείνωσαν τα δημόσια οικονομικά.

Το δημόσιο χρέος της χώρας, μετά από μια περίοδο υποχώρησης - για τεχνητούς λόγους - το 2008 διαμορφώθηκε στο 97,6%, ενώ για το 2009 και 2010 προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 103,4% και στο 108%, αντίστοιχα.

Ο Γ. Παπαθανασίου

Τη νομιμοφροσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την απόφασή της να οξύνει την αντιλαϊκή επίθεση επαναβεβαίωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας. Ο Γ. Παπαθανασίου, αφού εξέφρασε το παράπονό του ότι η Επιτροπή, στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ, δεν έλαβε υπόψη τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα (οικοδομή, αγορά αυτοκινήτου, απασχόληση), στη συνέχεια τόνισε απερίφραστα ότι «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει, θα αξιολογήσει τον Ιούνιο την πορεία της οικονομίας και αν χρειαστεί θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί». Επανέφερε, δηλαδή, και πάλι την απειλή λήψης νέων μέτρων που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα και η γκάμα των οποίων περιλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις (αυξήσεις στην έμμεση και άμεση φορολογία), αλλά και νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, για λόγους ...ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Ο ίδιος ο Γ. Παπαθανασίου, στις δηλώσεις του, εμφανίστηκε ως οπαδός της ...«αλήθειας», αφού δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να αναλωνόμαστε σε τυφλές κομματικές συγκρούσεις και να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει...

Το ΕΚΟΦΙΝ

Στο μεταξύ, το συντονισμό της επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων με αιχμή τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα συζητούν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ που συνεδριάζουν από χτες στις Βρυξέλλες.

Στο σημερινό συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ των 27 κρατών - μελών μπαίνει ως βασικό θέμα η «ποιότητα και βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Οπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα : «Αναμένεται να υιοθετηθεί η Εκθεση του 2009 για τη δημογραφική γήρανση, που ετοίμασαν από κοινού η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Εκοφίν του Φλεβάρη 2006»...

Πρόκειται, δηλαδή, για την παραπέρα κλιμάκωση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής τόσο από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και συνολικά από την ΕΕ. Αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις τους είναι και η «επικαιροποιημένη έκθεση» (έτους 2009) για τη λεγόμενη «δημογραφική γήρανση». Συγκεκριμένα, αναφέρουν : «Τους τελευταίους μήνες, οι χώρες της ΕΕ διοχέτευσαν δισεκατομμύρια ευρώ στις οικονομίες τους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να τονωθεί η ανάπτυξη». Για να προσθέσουν : «Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων, τη στιγμή ακριβώς που ορισμένες χώρες άρχισαν να βγαίνουν από το "κόκκινο", πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού». Με άλλα λόγια, αυτό που για τη συνέχεια επιδιώκουν είναι να φορτώσουν στις πλάτες του λαού και τις κρατικές ενισχύσεις που με άλλοθι την κρίση διοχετεύουν στις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ θα επισημάνει τη «σημασία της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Το ΚΚΕ

Με αφορμή και τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν των εαρινών προβλέψεων της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε, το Σάββατο που μας πέρασε, στη δημοσιότητα, το παρακάτω σχόλιο: «Τα χειρότερα μέτρα για το λαό που προτείνει η ΕΕ αποτελούν επιλογές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιδίωξη της πλουτοκρατίας. Ο λαός πρέπει να τους απαντήσει: Να πληρώσουν την κρίση, το έλλειμμα αυτοί που ευθύνονται. Να φορολογηθεί τώρα με συντελεστή 45% το μεγάλο κεφάλαιο. Ανυπακοή στην ΕΕ, τιμωρία των κομμάτων της, ισχυρό ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ