Με στόχο την ανάπτυξη ερευνών και σπουδών στους τομείς που επιδιώκει το κεφάλαιο για επενδύσεις στη Μεσόγειο
Ενα δίκτυο πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από χώρες της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου έχει συγκροτηθεί για να προάγει ακριβώς την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς που επιδιώκει το κεφάλαιο να επενδύσει σε αυτές τις περιοχές. Το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο - όπως ονομάζεται το εγχείρημα - λειτουργεί από πέρσι με έδρα τη Σλοβενία και την ιδρυτική του διακήρυξη συνυπογράφουν δύο ελληνικά πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το δίκτυο αυτό παρουσιάστηκε χτες σε σχετική εκδήλωση - φιέστα, την οποία διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ).
Το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο διοργανώνει μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα προσανατολισμένα στους τομείς προτεραιότητας του κεφαλαίου για τη συγκεκριμένη περιοχή: Ελεύθερο εμπόριο και «ξεζούμισμα» των πλουτοπαραγωγικών πηγών των περιοχών της Μεσογείου. Χαρακτηριστικά, λειτουργούν μεταπτυχιακά στους τομείς: Ενέργειας και αειφόρου ανάπτυξης, μεσογειακών πολιτικών και πολιτισμών, τουρισμού και διπλωματικών σπουδών. Σε αυτό το εγχείρημα επιδιώκει να παίξει ρόλο και η Ελλάδα, μέσω και του Κέντρου Ερευνας και Σπουδών για την Ανατολική Μεσόγειο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, με απώτερο στόχο την ...«εισαγωγή» φοιτητών - πελατών από όλες χώρες της Μεσογείου.
Αυτοδιαφημιζόμενο το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο λέει ότι θέλει να «λειτουργεί ως "πανεπιστήμιο για πανεπιστήμια"», να χρηματοδοτείται από «δημόσιες, ιδιωτικές και κρατικές πηγές και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». Μάλιστα, διαθέτει ήδη ένα ίδρυμα επιφορτισμένο με την αναζήτηση χρηματοδότησης και το οποίο «έχει ήδη διαβεβαιωθεί από σημαντικές σλοβενικές και ξένες επιχειρήσεις ότι θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είναι σχετικά με τον κλάδο τους». Ως ένα δίκτυο πανεπιστημίων με επιχειρηματική λειτουργία, το ίδρυμα προβλέπει μάλιστα ότι «μεγαλύτεροι χορηγοί θα έχουν θέση στο Συμβούλιο του ιδρύματος, ανάλογα με το πεδίο και τη σταθερότητα της χρηματοδότησης. Ετσι, θα μπορούν να επηρεάζουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου».