Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
«Να ενωθούμε απέναντί τους!»

Στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ περιόδευσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ και μίλησε σε εκδήλωση του τομέα Καλλιτεχνών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Για τα σοβαρά προβλήματα υποδομής, τα εργασιακά προβλήματα, τα ζητήματα εκπαίδευσης και Πολιτισμού, που απασχολούν τους καθηγητές και τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ενημερώθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, σε περιοδεία της χτες στη Σχολή, ενώ μίλησε και σε εκδήλωση του τομέα Καλλιτεχνών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Χαρακτηριστικό των σοβαρών προβλημάτων υποδομής, είναι το ότι τα κτίρια του Εικαστικού Τμήματος είναι διάσπαρτα στο νομό Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Θεάτρου «στεγάζεται» σε άθλιες αίθουσες «προκάτ» από αμίαντο(!), το Τμήμα Κινηματογράφου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγης, αλλά και ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ενώ σημαντικά είναι και τα εργασιακά προβλήματα του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΚΝΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική και στον τομέα του Πολιτισμού έχει επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των καλλιτεχνών, στην ποιότητα του καλλιτεχνικού έργου αλλά και στην απόδοση του ίδιου του καλλιτέχνη. «Το σύστημα σήμερα σου λέει: ή λειτουργείς παράγοντας προϊόντα που εξαργυρώνουμε και κοιμίζουμε με αυτά τον κόσμο ή φύγε από δω...» σημείωσε χαρακτηριστικά η Λ. Καφαντάρη. Ακόμα, επισήμανε ότι στον Πολιτισμό δίνεται μόλις το 0,52% του κρατικού προϋπολογισμού και το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το εκμεταλλεύεται το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ την ίδια στιγμή ο «πολιτισμός» θεωρείται «προϊόν» κι όχι κοινωνικό αγαθό.

«Οσο υπάρχει καπιταλισμός είμαστε καταδικασμένοι. Εμείς λέμε να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι σε αυτό το σύστημα. Ο μόνος τρόπος είναι να γίνουμε ένας συντεταγμένος στρατός απέναντί τους», κάλεσε η βουλευτής, ενώ ενημέρωσε τους φοιτητές και για τη συσπείρωση καλλιτεχνών που έχει συγκροτηθεί, για την κινητοποίηση και τη δημιουργική τους έκφραση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ