Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΠΤΩΣΗ Στο τέλος Μάρτη φέτος και σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νέων οχημάτων από την «General Motors» μειώθηκαν σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο σε ποσοστό 45%. Η ανακοίνωση χρονικά συνέπεσε με ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Chrysler» ότι από δωδεκάμηνο σε δωδεκάμηνο, μόνο όμως στις ΗΠΑ, «οι πωλήσεις της σημειώνουν πτώση της τάξης του 39%», ενώ για τη «Ford» η αντίστοιχη πτώση συμποσούται στο 41%.

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΥΦΕΣΗ Συρρίκνωση κατά 4,2% εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει φέτος η σουηδική οικονομία, η μεγαλύτερη στη Σκανδιναβία, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης, καθώς η χώρα εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2008, για πρώτη φορά σε 15 χρόνια. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιστρέψει το 2010 με 0,2%, και με 2,4% το 2011, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Αντρές Μποργκ, συμπληρώνοντας ότι η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 8,9% το 2009 και θα κορυφωθεί στο 11,7% το 2011.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Ο δείκτης Tankan, ο οποίος καταγράφει το κλίμα στις μεγάλες βιομηχανίες στην Ιαπωνία, σημείωσε περαιτέρω πτώση, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του το Μάρτη, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ο δείκτης έφτασε στις -58 μονάδες το Μάρτη. Η ένδειξη είναι η χαμηλότερη στην 35χρονη ιστορία των σχετικών καταγραφών. Η επιδείνωση του κλίματος εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση των δαπανών και των επενδύσεων, απολύσεις και κλιμάκωση της ύφεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ