Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οχι» στο κλείσιμο της οπερέτας

«Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Λυρικής Σκηνής

Στο «Ακροπόλ», χτες το μεσημέρι, μόλις είχε ολοκληρωθεί η παράσταση όπερας για παιδιά «Ο τσάρος Σαλτάν, η όμορφη τσαρέβνα και ο μαγεμένος κύκνος» και εκατοντάδες μαγεμένοι λιλιπούτειοι θεατές από σχολεία της Αθήνας συγκεντρώνονταν στην έξοδο του θεάτρου για το δρόμο της επιστροφής. Λίγο αργότερα, από το ίδιο σημείο, ξεκινούσε η πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠΟ των εργαζόμενων της Λυρικής Σκηνής, που αντιδρούν στην πρόθεση της διοίκησης της ΕΛΣ, να κλείσει τη «Νέα Σκηνή» (όπως και η παιδική όπερα στεγάζεται στο «Ακροπόλ» και παρουσιάζει παραστάσεις ελληνικής οπερέτας) και να συρρικνώσει γενικότερα τη Λυρική.

«"Οχι" στο κλείσιμο της οπερέτας - Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό» έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι παράλληλα με την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας μας, υπογράμμισαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν τα σωματεία Χορωδών, Χορευτών, Πρωταγωνιστών, Τεχνικού - Βοηθητικού και λοιπού προσωπικού, Συντελεστών και Διοικητικών υπαλλήλων και η Ορχήστρα του «Ακροπόλ». Στο πλευρό των εργαζομένων, οι βουλευτίνες του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη και Σοφία Καλαντίδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ΣΕΗ, ΠΜΣ κ.ά. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της ΠΟΘΑ συναντήθηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Τζ. Πάκορ, στον οποίο τόνισε την απόφαση Ομοσπονδίας και σωματείων να μην δεχτούν το κλείσιμο του «Ακροπόλ» και κανενός είδους συρρίκνωση. Παράλληλα, η ΠΟΘΑ έχει ζητήσει συναντήσεις για το θέμα με τη διοίκηση της ΕΛΣ και το ΥΠΠΟ.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους η Λ. Καφαντάρη, τονίζοντας την αναγκαιότητα στήριξης της Λυρικής. Πληροφόρησε ότι η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την απαξίωση και συρρίκνωση της ΕΛΣ, που ήταν να συζητηθεί σήμερα, αναβάλλεται μετά από αίτημα του υπουργού, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό «ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση της λειτουργίας, την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της ελληνικής οπερέτας και συνολικά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ