Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«KAVALA OIL»
Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στον Πρίνο

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο η νέα γεώτρηση της εταιρείας «Kavala Oil» στο Βόρειο Πρίνο, από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για έργο ύψους 200 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια. Η γεώτρηση θα έχει μήκος 3.200 μέτρα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 60 μέρες. Θα ακολουθήσει δεύτερη γεώτρηση σε άλλο πεδίο. Ωστόσο, το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο που έχει μειοψηφική συμμετοχή στα κέρδη, που η εταιρεία φυσικά αναμένει να είναι υπερπολλαπλάσια των ποσών που θα επενδυθούν. Ετσι, η απεμπόληση της αποκλειστικής δημόσιας εκμετάλλευσης πολύτιμων φυσικών ενεργειακών πόρων της χώρας παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως επίτευγμα και χαιρετίζεται.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε να εντάξει τη συγκεκριμένη επένδυση στον ενεργειακό «χάρτη» που προωθεί η κυβέρνηση και άδραξε την ευκαιρία, για να αιτιολογήσει το επερχόμενο, νέο κύμα ρυθμίσεων υπέρ του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου. Τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την προσέγγιση επενδύσεων σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σκοπός μας είναι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, με σεβασμό φυσικά στο περιβάλλον. Και γι' αυτό, απλοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται, και όσο πιο γρήγορα γίνεται, τη νομοθεσία, διότι οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας».

Για το συγκεκριμένο έργο είπε ότι είναι «μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα», παρότι ανάλογα κόστη έχουν και κάποιες ηλεκτροπαραγωγές μονάδες. Ωστόσο, όπως είπε, το 40% των εσόδων της εταιρείας θα περιέλθουν στα κρατικά ταμεία. Η σημερινή παραγωγή πετρελαίου στα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η «Kavala Oil» είναι 1.300 βαρέλια αργού τη μέρα. Ζητούμενο είναι να φτάσει τα 5.000 ημερησίως μέχρι το τέλος του χρόνου και τα 10.000 βαρέλια από το 2010.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ